1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Polenfärja nära krocka med norskt fartyg

På måndagsförmiddagen var en Polenfärja med 740 passagerare och 103 besättningsmän nära att kollidera med ett norskt fartyg. Nu har Statens haverikommission kopplats in eftersom bilden av vad som hänt inte är entydig.
Foto: Thomas Törnqvist

Klockan 10.03 på måndagen inkom ett larm till SOS om en båtolycka i närheten av Verköhamnen i Karlskrona. Enligt larmet hade Stena Lines färja Spirit kört in i ett norskt fartyg.

– Inga personskador har rapporterats och sett till storleken fartygen är det blygsamma skador materiellt. Bakomliggande orsaker till händelsen är oklar, säger Kent Hoff vid räddningstjänsten i östra Blekinge till Sydöstran.

Räddningstjänsten lämnade platsen efter cirka 30 minuter. En enhet från Kustbevakningen är kvar.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Carl Mårtensson, pressansvarig på Stena Line säger att det var i samband med att man skulle anlöpa Verkö som fartyget fick någon form av problem med en hjälpmotor.

– De har då drivit ner i hamnen och var nära att kollidera med NKT Victoria, säger Carl Mårtensson.

Han berättar att färjan nu är förtöjd och att fordon samt passagerare släpps av färjan.

– Det är inga skador eller utsläpp.

Vad ska ni göra nu?

– Nu ska vi inspektera både skrovet och maskin och se vad som har hänt med hjälpmotorn innan man kan röra på sig igen. Jag utgår från att det blir förseningar, men jag vågar inte spekulera i hur lång tid det kommer att ta.

Hur kontrollerar man eventuella skador?

– Det brukar man göra med dykare. Allt måste göras visuellt även om det finns sensorer att ta hjälp av. Det var rätt blåsigt och då är hjälpmotorer extra viktiga.

Enligt Carl Mårtensson beräknas färjan som skulle gå klockan 19.30 på måndagskvällen avgå vid 21.00.

Ett vittne ombord på färjan säger så här till Aftonbladet:

– Det var lite otäckt. Vi var på väg in i en annan båt. Vi var cirka 30 meter ifrån tror jag, men det kändes som att han var väldigt skicklig som körde och undvek det, säger personen till tidningen.

Bilden av vad som skett är inte entydig.

– Stena Line säger att de inte är säkra på om det varit en kollision och Victoria säger att det har varit en. Stena trodde att de hade kört på en boj och inte själva båten, men det får utredas, säger Marilyn Tamminen, ledningscentralsoperatör vid Kustbevakningen till TT.

Nu kommer Statens haverikommission att utreda vad som hänt.

Tomas Molldén, vakthavande befäl vid Kustbevakningen, säger att det av oklar anledning blev strömlöst ombord på färjan.

Det var 740 passagerare och 103 besättningsmän ombord på färjan.

Polisen är inte inkopplad i ärendet.