Liten dator ger elever stora framtidsmöjligheter

En sensor som känner av fukt eller ett spännande zombiespel. Möjligheterna är oändliga när ungdomar lär sig programmera tidigt. På NKC Nättrabyskolan testar man nu en ny IT-profil tillsammans med Dynapac.
Patrycja Kowalski och it-teknikern Anders Malcolmsson som undervisar i programering.
Foto: Mattias Mattisson

”Döm inte boken efter omslaget” är ett ordspråk som stämmer bra in på den lilla enkortsdatorn Raspberry pi. På utsidan ser den tämligen timid ut men lyfter man på locket finns det nästan oändliga möjligheter.

En av möjligheterna är att lära ovana personer att programmera, en kunskap som bara blir viktigare och viktigare.

– Vi har många duktiga ingenjörer på Dynapac men det behövs fler. Vi måste börja intressera ungdomar redan nu, få dem att tycka att programmering är intressant och viktigt att kunna, säger Geert Van Leemput, chef för Dynapac, som har sitt huvudsäte i Karlskrona.

Eleverna har själva fått bygga ihop sina datorer och nu testar de olika program och kombinationer av utrustning kopplat till datorn.
Foto: Mattias Mattisson

Efter att ett par lärare på NKC Nättrabyskolan på sin fritid deltagit i ett Dynapac-projekt för att utveckla teknikkunskaper uppstod ett samarbete mellan skolan och företaget, där Dynapac köpt in Raspberry pi-datorer till eleverna. Under året har ett pilotprojekt dragit igång, där skolan testar en IT-profil.

– Vi har kommit ungefär halvvägs och än så länge har det slagit väl ut. Eleverna är intresserade och vi hoppas kunna fortsätta även under hösten. Samarbetet med Dynapac är vi väldigt nöjda med, säger rektor Kurt-Inge Johnsson.

När Sydöstran kommer på besök har den handfull elever som deltar i IT-profilen fullt upp med sina små datorer. De har redan fått lära sig grunderna i programmering och nu handlar det mycket om att lära genom att göra - och misslyckas.

Johannes Andersson och Adam Cornelius sitter vid samma dator, som har kopplats till ett antal lysdioder. Genom en kod de har skrivit tänds lamporna i olika mönster.

Johannes Andersson och Adam Cornelius visar sitt program för Geert van Leemput.
Foto: Mattias Mattisson

– Det är både kul och lärorikt, konstaterar de.

– När de varit igång ett tag är det inte alls omöjligt att eleverna kommer på något riktigt användbart. Koppla en sensor till en Raspberry och du får en användbar maskin, säger Geert Van Leemput.

Patrycja Kowalska har lagt grunden till ett program. Skriver man in sitt namn ber programmet att få veta ålder. När hon lärt sig mer hoppas Patrycja att kunna utveckla ett spel.

– Jag har en idé om ett zombiespel som man spelar tillsammans med en vän.

– IT-profilen tycker jag är en bra idé, även om det inte är lätt så lär man sig något nytt varje dag. Men jag tycker att fler tjejer skulle börja.

Geert van Leemput och Petr Hutar från Dynapac i samtal med rektor Kurt-Inge Johnsson.
Foto: Mattias Mattisson
NKC Nättrabyskolan programmering Raspberry Pi på bild fr.v. Geert van Leemput, Petr Hutar och Kurt-Inge Johnsson
Foto: Mattias Mattisson

Läs mer

Medan du sov

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i Blekinge. Rattfylleri i Kristianstad.

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

IDROTTSGALAN

BILDEXTRA: Allt från Blekinges Idrottsgala 2020

Efter Mjällbys succéår – tog hem tre priser

Familj

Rebecca Hejel och Anton Petersson

i Trensum fick den 4/10 en son Willgot, som vägde 4084 g och var 55 cm.

Sport

Lista: De tio mest klickade sportartiklarna 2019

Det känslosamma har berört allra mest

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet