1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Läkare på Blekingesjukhuset får 11 miljoner

Överläkaren i lungmedicin på medicinkliniken i Karlskrona, Magnus Ekström, tilldelas ett stort anslag för sin kliniska forskning.
Hans internationella forskningsgrupp får nu totalt 11 miljoner kronor över en sexårsperiod.
Magnus Ekström, överläkare på medicinkliniken på Blekingesjukhuset i Karlskrona, tilldelas 11 miljoner kronor i ett forskningsanslag kring andnöd.
Foto: Pressbild

Det är Vetenskapsrådets stora forskningsanslag som går till överläkaren Magnus Ekström på Blekingesjukhuset. Han leder en internationell forskargrupp som jobbar med att försöka hitta bättre metoder för att mäta och behandla andnöd.

Magnus Ekström är blott en av fyra medicinska forskare i Sverige som varje år får det stora forskningsanslaget.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Första delen av anslaget är på 5,5 miljoner kronor, under tre år, med en förlängning på ytterligare 5,5 miljoner kommande tre åren. Alltså totalt 11 miljoner kronor.

Enligt Region Blekinges pressmeddelande är andnöd ett av de vanligaste symtomen vid svåra hjärt- och kärlsjukdomar. Något som ger ett stort lidande för patienten.

Nyligen tog Ekströms forskargrupp, som leds från Blekingesjukhuset, fram bättre metoder för att mäta andnöd och just nu driver man flera behandlingsstudier.

Foto: Pressbild