Lyckebyån är rustad för olyckor

I fredags brakade en skåpbil ner i Lyckebyån, med ett bränsleläckage som resultat. Ån som är viktig för Karlskronas dricksvatten är dock förberedd för precis en sådan händelse.
Vattenverket lyckebyån
Foto: Maths Olsson

Under fredagsmorgonen fick räddningstjänsten ett larm om en trafikolycka nära Lyckebyån. Det visade sig vara en större skåpbil som åkt av vägen och ner i vattendraget. Föraren kunde ta sig ut för egen maskin innan räddningstjänsten kom till platsen. Däremot fick räddningspersonalen hugga i för att minska risken för föroreningar i Lyckebyån.

Ån är en av de viktigaste källorna till dricksvatten i Karlskrona och därför kan en stor förorening som en läckande bil få allvarliga konsekvenser.

Ola Gren är va-chef i Karlskrona kommun och han säger att eftersom en olycka skulle kunna påverka dricksvattnet så negativt är ån väl rustad för precis ett sådant scenario.

I ån finns en oljeavskiljare som Trafikverket har installerat. Den ska stoppa föroreningar från att föras vidare.

– Vi kan konstatera att den fyllde sin funktion. Under helgen har vi varit ute vid fyra tillfällen och gjort kontroller vid flera platser runt olyckan och nu kan vi se att det inte finns några spår av föroreningar kvar i vattnet, säger Ola Gren.

Vad hade hänt om olyckan inträffat på en plats efter oljeavskiljaren?

– Då hade vi troligen fått hålla vattnet avstängt från Lyckebyån i flera veckor istället för dagar.

Mellan fredagen och måndagen var vattentillförseln tillfälligt omdirigerad till Johannishusåsen, men nu är alltså allt tillbaka till det normala.

– Olyckan fungerade som en bra övning för oss, alla rutiner har fungerat precis som de ska. Jag är nöjd med hur det här sköttes, säger Ola Gren.

Läs mer

Ledare

Bygg starkare Sverige

Välfärden kommer alltid först. Det ska skjutas till ytterligare 20 miljarder i friska pengar till välfärden denna mandatperiod.

Debatt

Förre KHK-chefen: ”Inga fler strategiska misstag från HA”

Lindbergs tankar om ett bättre system i Hockeysverige

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

Familj

Rebecca Hejel och Anton Petersson

i Trensum fick den 4/10 en son Willgot, som vägde 4084 g och var 55 cm.

Sport

Lista: De tio mest klickade sportartiklarna 2019

Det känslosamma har berört allra mest

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet