1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Mattias Liedholm i blåsväder efter Facebookinlägg

Moderatpolitikern och rektorn Mattias Liedholm från Karlskrona har i ett inlägg på Facebook ifrågasatt ensamkommande afghanska pojkars närvaro i Sverige.
Nu får han hård kritik från andra politiker för sitt uttalande.
Mattias Liedholm, tidigare rektor i Karlskrona och politiskt aktiv i Moderaterna, har nu hamnat i blåsväder efter ett uppmärksammat inlägg på Facebook.
Foto: Mattias Mattisson

Mattias Liedholm, tidigare rektor i Karlskrona och politiskt aktiv i Moderaterna, har nu hamnat i blåsväder efter ett uppmärksammat inlägg på Facebook. Liedholm är i dag rektor på Prästmosseskolan i Skurup och ersättare i regionfullmäktige i Blekinge.

I ett inlägg på Facebook i december förra året uttrycker han sig kritiskt mot att ta emot ensamkommande afghanska pojkar. ”Är det någon som läst Magda Gadds rapportering från Afghanistan som fortfarande tycker vi ska ta emot ensamkommande afghanska pojkar (män)?”, skriver Liedholm bland annat.

En förälder på skolan i Skåne har med anledning av Facebookinlägget ifrågasatt Mattias Liedholms lämplighet som rektor och ledare för skolan. Det rapporterar Skånska Dagbladet.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Föräldern påpekar att rektorns ifrågasättande av en särskild grupp kan äventyra deras möjlighet till likabehandling i skolan där Liedholm är högsta chef.

Johan Bolinder (M), kommunstyrelsens ordförande i Skurup, backar upp rektorn:

– Jag tycker att Mattias har rätt i både form och sak. Han har rätt att vara både politiskt aktiv och anställd i kommunen, säger han till Skånska Dagbladet.

Andra politiker är dock kritiska till Liedholms agerande och inlägg.

– Det sätter en stämpel på en viss grupp på ett onyanserat sätt. Skolans värdegrund återkommer tydligt i alla skolans planer, att alla elever har rätt till lika behandling, säger skolpolitikern Maria Ivansson (MP) till Skånska Dagbladet.

Hon får medhåll av tidigare skolpolitikern Magnus Alm (S):

– Det är klart att jag som politiker inte ställer mig bakom den typen av uttalanden. Utifrån hans roll ska han verka för alla människors lika värde och inte göra skillnad på barn utifrån kön, etnisk tillhörighet eller något annat, säger han till tidningen.

På skolutskottets möte i nästa vecka så kommer saken att diskuteras ytterligare.

Mattias Liedholm har i dag plockat bort inlägget från sin Facebook.