Försvarade sig med specialkniv vid yxattack

De tre männen är misstänkta för att beväpnade med en yxa ha trängt sig in i ett hem i utkanten av Olofström och hotat och attackerat paret som bor där.
Trion står nu åtalad för grovt hemfridsbrott, grovt olaga hot och försök till mord. På torsdagen inleddes rättegången vid Blekinge tingsrätt.
Den 25-årige man som attackerades i sitt hem utanför Olofström beväpnade sig med en kniv av den här typen.
Foto: Polisen

En 25-årig man ska på kvällen den 17 februari ha kommit i bråk med en 32-årig man i Olofström. Det slutade med att 32-åringen blev nedslagen, och efter att andra personer gått emellan skiljdes de bägge parterna åt.

Senare på natten bestämde 32-åringen sig för att tillsammans med sin flickvän och två andra män, 30 och 26 år gamla, söka upp den man som fällt honom i dennes bostad utanför Olofström.

De tre männen ska enligt åtalet tillsammans ha brutit sig in i parets villa och försökt ta sig upp på ovanvåningen, där 25-åringen legat och sovit. När de konfronterades av kvinnan som bor i huset ska de ha hotat henne till livet och riktat en yxa mot henne. Därefter ska de ha attackerat 25-åringen i trappan till ovanvåningen.

De tre männen åtalas vid Blekinge tingsrätt misstänkta för grovt hemfridsbrott, grovt olaga hot och försök till mord, och på torsdagen inleddes huvudförhandlingar i målet. Samtliga i trion har erkänt hemfridsbrott, men nekar till olaga hot och försök till mord.

På torsdagsförmiddagen redogjorde kammaråklagare John Dagnevik för sin sakframställan och det förmodade förloppet den där natten i mitten av februari. Han spelade bland annat upp ett antal rekonstruktionsfilmer och två inspelade telefonsamtal till SOS.

Kvinnan som bor i huset har sagt att hon vaknade vid fyratiden på natten av att parets hundar skällde och att hon hörde en bildörr slå igen. Kort därefter bröt sig trion in i bostaden genom att krossa fönstren i huvudentrén och altandörren.

25-åringen hörde tumultet och beväpnade sig då med en spiralformad, skruvliknande kniv som åklagaren har beskrivit som ”märklig”. När han kom ned i trappan ska han ha attackerats av 32-åringen, som svingade en yxa mot honom.

På torsdagen inleddes rättegången mot de tre män som misstänks dykt upp mitt i natten hemma hos ett par utanför Olofström beväpnade med en yxa. Männen är åtalade misstänkta för grovt hemfridsbrott, grovt olaga hot och försök till mord.
Foto: Joel Petersson

25-åringen stack då sin angripare två gånger med kniven, innan 30-åringen ska ha gett sig på honom. Även denna gång ska han ha värjt sig med kniven och sparkat den andre mannen i ansiktet. Den tredje mannen misstänks ha huggit 25-åringen i fötterna med något okänt föremål när denne stod i trappan.

Trion ska sedan ha flytt från platsen i den väntande bilen.

När polisen kom till platsen var 25-åringen så uppskakad och aggressiv att han hamnade i handgemäng med två av poliserna och slog dem i ansiktet med knytnäven. Han misstänks därför för våld mot tjänsteman, vilket tingsrättens förhandlingar också kommer att omfatta.

Rättegången fortsätter på måndag, då bland annat de tre misstänkta männen ska höras.

Läs mer

Ledare

Bygg starkare Sverige

Välfärden kommer alltid först. Det ska skjutas till ytterligare 20 miljarder i friska pengar till välfärden denna mandatperiod.

Olofström

Polis: Bilist jagade ikapp vårdslös bilförare

Fick stopp på honom i Jämshög

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

Familj

Rebecca Hejel och Anton Petersson

i Trensum fick den 4/10 en son Willgot, som vägde 4084 g och var 55 cm.

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet

Artikelserie

Två år efter metoo – vad har hänt?

Sju Blekingekvinnor som var delaktiga i rörelsen: ”Jag tror absolut inte att det går att komma undan med saker på samma sätt nu”.