”Motförslaget på kulturhus som hämtat från en serietidning”

Moderatpolitikern Jan Lennartsson vill se en seriösare debatt kring förslaget på det nya kulturhuset.
– Nivån blir låg när man ställer ett proffsigt och genomarbetat arkitektförslag mot vad som mest liknar en skiss från en serietidning, säger han.
Jan Lennartsson menar att Arkitetupprorets mest liknad en skiss från en serietidning.

Nu reagerar Jan Lennartsson (M) på debatten kring Karlskronas nya kulturhus och då framför allt på skissen från det så kallade ”Arkitektupproret”.

– Det är sunt och bra med en debatt när Karlskrona väljer utformning på vårt nya viktiga kulturhus. Men nivån på debatten blir ju låg när man ställer ett proffsigt och genomarbetat arkitektförslag mot vad som mest liknar en skiss från en serietidning, säger Jan Lennartsson i ett pressmeddelande.

Det vinnande förslaget från danska arkitektbyrån Dorte Mandrup har lagt ned 1 500 timmar på att skapa sitt bidrag, och därför krävs det en seriös debatt, menar han.

Jan Lennartsson är ledamot i styrgruppen och har deltagit i juryarbetet för att ta fram det vinnande förslaget.

– Jag har respekt för att en del hellre ser att man inspireras av exempelvis den stilbildande arkitekturen från 1700-talet. Men jag tycker det är fel väg att gå. Karlskrona måste våga bygga modernt och ge staden nya årsringar.

– När kyrkorna och rådhuset byggdes på 1700-talet måste dessa bombastiska byggnader varit ett ordentligt stilbrott mot den rådande torpkulturen ute på landsbygden. Vi ska vara tacksamma att det inte fanns något ”arkitektuppror” på den tiden, för då hade Karlskrona sannolikt inte varit en världsarvsstad i dag.

Läs mer

SPORTQUIZ

Flo-Jo, Beamon och Lewis – har du koll på rekorden?

I världsrekordtider som dessa med svensk-amerikanen Armand Duplantis i centrum så passar vi på att kolla dina världsrekordkunskaper inom friidrotten.

Nyheter

Klart: Heléne Björklund (S) får nytt uppdrag

”Jag är väldigt glad och hedrad inför mitt nya uppdrag.”

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

Familj

Rebecca Hejel och Anton Petersson

i Trensum fick den 4/10 en son Willgot, som vägde 4084 g och var 55 cm.

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet

Artikelserie

Två år efter metoo – vad har hänt?

Sju Blekingekvinnor som var delaktiga i rörelsen: ”Jag tror absolut inte att det går att komma undan med saker på samma sätt nu”.