1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Nya laddstationen invigd och döpt

När kommunens nya vind- och soldrivna laddstation för elfordon invigdes under lördagen belönades också den skolklass som gett den dess namn – Energiraffen.
Nu är det möjligt i Karlskrona att ladda elfordon med energi från vind och sol.
Foto: Matilda Ohlsson

Den nya laddstationen har placerats i hamnen, där Aspöfärjan lägger till, och syns mer än väl då den tornar upp sig 12 meter ovanför marken med sin giraffliknande design.

– Den blir ett nytt landmärke i Karlskrona, något som man lägger märke till och ett lyft för vår elfordonspool, säger kommunalrådet Magnus Larsson (C) som var på plats under invigningen och klippte bandet.

Totalt har laddstationen, som är öppen för allmänheten att använda, kostat kommunen runt en halv miljon kronor – väl investerade pengar menar Larsson, både för klimatnyttan och ur ekonomiskt perspektiv.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Kommunalrådet Magnus Larsson (C) klippte bandet under invigningen.
Foto: Matilda Ohlsson

Anläggningen är speciell på så sätt att den består av en trästomme med såväl 24 solpaneler som en vindturbin.

– Det är en bra kombination i Karlskrona. Vi har fantastiska förutsättningar för en sådan anläggning – antingen skiner solen eller så blåser det, säger Magnus Larsson.

Här kan också både elbilar och elcyklar laddas.

Bakom konstruktionen står företaget Innoventum som grundades av Sigvald Harryson som är född på Senoren. Även han var på plats för att hålla ett invigningstal, liksom Viktoria El-Madhoun som han lärde känna när de båda tävlade i TV4:s Robinson år 2011 och som lovordade honom i sitt tal.

En annan talare var Tomas Kåberger, tidigare generaldirektör för Energimyndigheten, som pratade om vikten av förnybar energi för elfordon.

Laddstationen har nu också fått sitt namn efter att kommunens elever i årskurs 4 har kunnat ge förslag på vad den ska heta.

Bidraget från klass 4A på Spandelstorpskolan, ”Energiraffen”, gick hem hos juryn och klassen fick under lördagen ta emot diplom och priset – ett studiebesök på den nya brandstationen.

Magnus Larsson tackar den vinnande klassen, 4A från Spandelstorpskolan, för deras bidrag.
Foto: Matilda Ohlsson
Sigvald Harryson, grundare av leverantören Innoventum, är född på Senoren.
Foto: Matilda Ohlsson