1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Nya skriften gör det lättare att hitta gamla torpen

11 byar och totalt ett 80-tal torp har torpargruppen i Östra Blekinge hembygdsförening tillsammans kartlagt och dokumenterat.
Resultatet har sammanställts i en ny skrift, som presenteras på Jämjödagen nu på lördag.
Ett 80-tal torp har nu inventerats och dokumenterats av Östra Blekinge hembygdsförening.
Foto: Östra Blekinge hembygdsförening

Årets hembygdsskrift från Östra Blekinge hembygdsförening, ”I Oskar Olofssons fotspår – en torpinventering i nordöstra delarna av Jämjö socken”, är den 26:e i ordningen och omfattar 160 sidor.

– Det är ett ofantligt arbete som ligger bakom. Man har inte bara suttit hemma på sin kammare och forskat och skrivit, utan att har också varit ute och sett och fotograferat platserna för alla torp. Det handlar om en detaljerad och noggrann torpinventering, säger hembygdsföreningens ordförande Arne Strandh.

Årets hembygdsskrift är den 26:e i ordningen för Östra Blekinge hembygdsförening.
Foto: Östra Blekinge hembygdsförening

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Totalt handlar det om drygt 80 dagsverkstorp i elva byar i det som tidigare var Jämjö nordöstra socken som har inventerats och dokumenterats. Törnåkra, Jämsaryd, Horsaryd, Norra Binga, Slätten och Hammarby utmark är några av de byar som föreningen har tittat närmare på.

– Det som är så spännande är att det rör sig om så många torp och täcker ett så omfattande område. Torpargruppen har fortsatt det gedigna arbete som den bortgångne medlemmen Oskar Olofsson påbörjade, säger Arne Strandh.

I skriften presenteras bland annat vilka som bott på de olika torpen, nya och gamla fotografier, samt var torpen har legat.

– I och med digitaliseringen är det i dag många som kan och vill släktforska. Då ligger den här typen av bok helt rätt i tiden. Koordinater för torpen är också utsatta, så att efterlevande kan ta sig dit och själva se var de ligger och hur det ser ut i dag, säger Arne Strandh.

Många av torpen ser inte mycket ut för världen i dag. På bilden syns ”Minas källare”.
Foto: Östra Blekinge hembygdsförening

Årets hembygdsskrift presenteras för allmänheten på Jämjö skjutsstation under Jämjödagen på lördag, och blir då tillgänglig att köpa.

– Av tradition börjar boken inte säljas förrän på Jämjödagen. Då kommer också hela torpargruppen att intervjuas om det arbete som de har gjort och vad man har tagit fram.

300 exemplar av hembygdsskriften har tryckts upp i en första upplaga.

– Behöver vi fler är det bara att beställa och så kommer de på några dagar, säger Arne Strandh.