Oppositionen: "Man har inte kontroll över ekonomin”

Kommunens fortsatt stora budgetminus får den politiska oppositionen att reagera starkt och ryta ifrån.
– Ledarskapet är inte tillräckligt starkt för att klara av att reda ut den ekonomiska situationen, säger Carl-Göran Svensson (M).
”Den politiska minoriteten har inte kontroll över ekonomin”, säger Carl-Göran Svensson, vice gruppledare för Moderaterna i Karlskrona.
Foto: Mattias Mattisson

Moderaterna hade tillsammans med Kristdemokraterna inför tisdagens extrainsatta sammanträde yrkat på att kommunstyrelsen skulle ge socialnämnden ett extra tillskott på 25 miljoner kronor. Ett förslag som röstades ned av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet. Sverigedemokraterna röstade på M:s och KD:s förslag.

– Vi var överens i juni om att ha det här mötet för att kunna bromsa upp ett eventuellt ökat minus, och då förväntar jag mig att den styrande minoriteten har skarpa förslag på hur det ska gå till. När kommunens ekonomi blöder måste man göra någonting, säger Moderaternas vice gruppledare Carl-Göran Svensson.

– Det är förvånande att de inte hade ett enda konkret förslag att komma med, fortsätter han.

Att socialnämnden, som står för det absolut största minuset i kommunens budget, ska upprätta en åtgärdsplan i syfte att bedriva verksamheten inom tilldelad ram och redovisa denna plan i samband med delårsrapporten ger Carl-Göran Svensson inte mycket för.

– Nu skjuter man bara problemet framför sig och tar inte ansvar för kommunens ekonomi. Detta samtidigt som kostnaderna bara skenar, säger han.

Han skräder inte orden:

– Den politiska minoriteten har inte kontroll över ekonomin. Ledarskapet är inte tillräckligt starkt för att klara av att reda ut den ekonomiska situationen.

Kommunstyrelsens ordförande Sandra Bizzozero (S) svarar på kritiken:

– Det ligger lite i oppositionens roll att säga så och jag tycker att vi visar att vi har ekonomisk kontroll och följer upp vad som behöver göras. Vi har dessutom bjudit in samtliga partier då det är viktigt att vi hittar och har en samsyn i frågan, säger hon.

Oppositionen är också kritisk till att man bara ett dygn före det extrainsatta mötet fick en helt ny föredragningslista för mötet.

– Jag har aldrig tidigare varit med om att man byter ut dagordningen och underlaget för mötet med så kort varsel. Vi fick inte heller något svar på varför så skedde, säger Carl-Göran Svensson.

Sandra Bizzozero säger att hon inte förstår den kritiken och att det måste handla om ett missförstånd.

Läs mer

Ledare

Pride i Sölvesborg är politik

Att arrangera ett pridetåg i Sölvesborg är också en stark markering mot Samstyret i Sölvesborg.

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

Familj

Rebecca Hejel och Anton Petersson

i Trensum fick den 4/10 en son Willgot, som vägde 4084 g och var 55 cm.

Sport

Lista: De tio mest klickade sportartiklarna 2019

Det känslosamma har berört allra mest

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet

Artikelserie

Två år efter metoo – vad har hänt?

Sju Blekingekvinnor som var delaktiga i rörelsen: ”Jag tror absolut inte att det går att komma undan med saker på samma sätt nu”.