Rehabilitering för livet efter cancern

– Livet blir inte som vanligt efter cancern - men det kan bli bra ändå, säger sjuksköterskan Anette Österlund på Cancerrehab.
Anna Olsson, Charlotte Malm, Ann Johansson och Anette Österlund.
Foto: Mattias Mattisson

Blekingesjukhuset har under de senaste tre åren byggt upp en ny verksamhet för rehabilitering efter cancerbehandlingen.

– Sjukvården har en systematisk cancervård. När cancer är konstaterad ska man få vård så snabbt och effektivt som möjligt. Behandlingsperioden är kort och koncentrerad. När sista behandlingen är klar skrivs man ut från sjukvården. Och då står man där och ska få vardagen att fungera, säger Anette Östlund.

Charlotte Malm, som är processledare för cancerrehabiliteringen, berättar att hennes mamma hamnade i den situationen efter en svår cancer:

– Jag föreslog landstinget att vi skulle börja med rehabilitering efter färdigbehandlad cancer och fick medel att dra igång verksamheten med för tre år sen, säger hon.

– Vi hämtade en del redskap från smärtrehabiliteringen och anpassade dem för eftervård av cancer, berättar sjukgymnasten Anna Olsson.

– Och även om vi varit igång i tre år, så håller vi på att utveckla verksamheten och är lyhörda för patienternas önskemål och behov, säger Anette Österlund.

Rehabiliteringen arbetar både med enskilda patienter, med grupper som man sätter samman och med en serie öppna temaföreläsningar, som ges både i Karlshamn och Karlskrona.

– Föreläsningarna riktar sig både till personer som gått igenom cancerbehandling, deras anhöriga och allmänheten. Först är det en timmes föreläsning, sen en halvtimmes kaffe, och därefter en föreläsning till. Det brukar komma 15-20 personer och vi ser väldigt gärna att det blir fler, säger Anette Östlund.

I Karlskrona sker början torsdag 6 februari med temat Smärta och stress.

– Cancerbehandlingar kan orsaka stress och långvarig smärta och det är viktigt att man får redskap för att hantera smärtan och stressen, säger Anna Olsson.

Nästa tema, 13 februari, är Trötthet (fatigue) och fysisk aktivitet.

– 95 procent av alla som gått igenom cancerbehandling behandlas av en trötthet som inte går att vila bort. Behandlingen är fysisk aktivitet, berättar Anna Olsson.

Därefter följer Fysisk hälsa och vardags- och aktivitetsbalans, 20/2, Sexualitet och sexuella problem till följd av cancersjukdom, 27/2 och den sista som är Levnadsvanor och sömn, 5 mars.

Samtliga föreläsningar är mellan 13 och 15.30 på Cancerrehab, byggnad 45, i Blekingesjukhuset i Karlskrona.

Därefter flyttar föreläsningsserien till Karlshamn, med samma föreläsningar men med datumen 19 mars, 26 mars, 2 april, 7 april, 16 april och 23 april. Samtliga mellan 13 och 15.30 på Cancerrehab Näsviken eller Servitören.

Läs mer

Ledare

Vården blöder pengar

Så länge hälso- och sjukvårdsnämnden fortsätter att blöda är det ingen ordning och reda i vården.

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

IDROTTSGALAN

BILDEXTRA: Allt från Blekinges Idrottsgala 2020

Efter Mjällbys succéår – tog hem tre priser

Familj

Rebecca Hejel och Anton Petersson

i Trensum fick den 4/10 en son Willgot, som vägde 4084 g och var 55 cm.

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet

Artikelserie

Två år efter metoo – vad har hänt?

Sju Blekingekvinnor som var delaktiga i rörelsen: ”Jag tror absolut inte att det går att komma undan med saker på samma sätt nu”.