1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Anders Nilsson: Rösta – annars kommer polisen och hälsar på

God morgon så här sista helgen i maj! Jag har fått en del synpunkter på våra nya korsord. Framför allt handlar det om lördagskrysset som många anser är för enkelt.
Anders Nilsson, Sydöstran.
Foto: Mattias Mattisson

Som korsordsfantast tyckte jag mycket om vårt tidigare lördagskryss eftersom det var klurigt och sådär lagom tidskrävande som ett korsord ska vara när man vill koppla av en stund på lördagseftermiddagen. Vårt nya helgkryss är enklare. Något som vi har fått synpunkter på från flera läsare. Men vad en del kritiker inte tycks ha uppmärksammat är att vi numera har två korsord på lördagar, nämligen både helgkrysset och rikskrysset. Det senare är svårare och där kan man dessutom vinna trisslotter.

Orsaken till förändringen är att vår korsordsleverantör – vi har samma leverantör som tidigare – har ändrat i sitt utbud. Men en klar förbättring i sammanhanget är att vi numera har ett korsord varje dag.

Något som inte inträffar varje dag är EU-valet. I morgon är det dags att gå till valurnan för alla som inte har förtidsröstat.

Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

quote
Man ska väl inte behöva få besök av polisen för att gå och rösta. Det bör man göra av fri vilja - och kanske ägna en tanke åt att det finns länder helt utan rösträtt och där polisen kommer i alla fall.

Jag skrev i en krönika för några veckor sedan att Belgien har 90 procents valdeltagande och jämförde med oss latmaskar i Sverige där bara hälften går och röstar, medan den andra hälften ligger på sofflocket. Jämförelsen haltar betänkligt, påpekade en läsare för mig. I Belgien är det obligatoriskt att rösta. Den som struntar i det kan räkna med ett besök av polisen. Det blir böter om man inte kan visa upp ett sjukintyg. Tydligen är det likadant i Luxemburg. Detta kände jag inte till. Tackar för informationen.

Man ska väl inte behöva få besök av polisen för att gå och rösta. Det bör man göra av fri vilja - och kanske ägna en tanke åt att det finns länder helt utan rösträtt och där polisen kommer i alla fall.

När jag ändå fikar efter kunskap – och byter ämnen hejvilt – undrar jag om det är någon mer än jag som lagt märke till att rapsen har spridit sig ovanligt mycket i år? Det växer raps i vägrenar, i diken, i trädgårdar, ja, i princip överallt där det kan växa något. Jag ringde till Jordbruksverket för att höra om det är någon genmodifierad variant som håller på att sprida sig och slå ut våra vildväxande prästkragar, röllikor och smörblommor. Jag måste ha blivit kopplad till fel handläggare för svaret blev ungefär goddag yxskaft.

Vi jobbar vidare på fallet med rapsen. Frågan får ställas till Alnarp eller Lund. Men eftersom jag har märkt att ni läsare är bättre än uppslagsverk får ni gärna höra av er.

Återstår att önska en god helg. Gratulera mor om ni har någon.