Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Johanna Spogardh: Johanna Spogardh: ”Skadade kvinnor får höra att allt ser fint ut”

Att kvinnor som drabbats av förlossningsskador inte får hjälp av vården är inte acceptabelt. Nu måste det bli bättre.
Johanna SpogardhSkicka e-post
Blekinge • Publicerad 26 februari 2020 • Uppdaterad 27 februari 2020
Johanna Spogardh
Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Johanna Spogardh
Johanna SpogardhFoto: Mattias Mattisson

Jag har verkligen haft tur. Trots att jag har fött tre barn, varav två kom ut väldigt snabbt, har jag inte drabbats av några förlossningsskador. Jag har alltså klarat mig bättre än majoriteten av alla kvinnor som föder barn. Ungefär hälften av alla födande kvinnor drabbas av bristningar av grad 2, som kan vara olika allvarliga. Sedan finns det en mindre andel kvinnor som drabbas av ännu värre skador.

Det bästa hade så klart varit om inte en enda kvinna skadades vid förlossningen, men vägen dit är lång. Det tragiska tycker jag är att de som drabbas i många fall inte får rätt hjälp.

Annons

Jag följer #alltserfintut på Instagram. Det är ett konto där kvinnor berättar om sina förlossningsskador. En del kan inte springa, hoppa eller leka med sina barn. En del har fått sitt sexliv förstört. En del har svåra smärtor, andra kissar och bajsar på sig.

Gemensamt för nästan alla som berättar är att de inte fått rätt hjälp. De har fått höra av flera läkare att allt ser fint ut. Men inuti har det inte alls varit fint. Efter mycket tjat och en lång rad läkarbesök har en del till slut fått rätt diagnos och operation.

Alla de här berättelserna gör mig så arg och frustrerad. Varför tas kvinnorna inte på allvar av vården? Varför har man inte forskat mer på hur man kan undvika förlossningsskador och hur man upptäcker och behandlar dem?

2016 gjorde Sveriges beredning för medicinsk utvärdering, SBU, en kartläggning av hur kunskapen om förlossningsskador såg ut och den visade att inom i stort sett alla områden saknades vetenskapligt belagd kunskap. Trots att så många drabbas.

Men jag tror och hoppas att det blir en förändring nu. Tidigare har det varit tabu att prata om det här, men allt fler kvinnor vågar och vill nu berätta om sina skador. Och jag tror att kvinnor framöver kommer att vara mer medvetna själva om att det finns hjälp att få och kräva att få rätt vård.

I Blekinge har man inom vården också satsat på det här. Det finns numera en särskild bäckenbottenmottagning på Blekingesjukhuset för att hjälpa drabbade kvinnor och personalen på förlossningen och kvinnohälsovården har utbildats för att förhindra och upptäcka förlossningsskador.

Det kan du läsa mer om här:

Annons
Annons
Annons
Annons