1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Tände ett ljus för lilla Elina

Lilla Elina föddes mycket för tidigt, och orkade bara en vecka. I allhelgonahelgen besökte hennes föräldrar hennes grav på Vämö kyrkogård, och gjorde ”lite extra fint”. Som så många andra dessa båda dagar.
Louise Tillgren och Patrik Nordström kom till dottern Elinas grav med lillebror William.
Foto: Björn Mogreen

– Det har varit otroligt mycket folk här på kyrkogården. Många som besöker kära anhörigas eller vänners gravar, med blommor, tankar och saknad, berättar komminister Kjell Nilsson, som tillsammans med kollegor och volontärer fanns på plats både under fredagen och lördagen, för att kunna bjuda på en fika, och vara tillgängliga för samtal.

– Särskilt mycket folk har det varit i minneslunden, som egentligen är alldeles för liten numera, i takt med att jordbegravningarna blir allt färre, fortsätter han.

– Det är alldeles tjockt med blommor och ljus i lunden, och på något sätt måste det beredas mer plats för den.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Minneslunden var alldeles överhopad med blommor och ljus. Alldeles för liten, menar kritikerna.

En grav att gå till valde emellertid de båda samborna Louise Tillgren och Patrik Nordström, som i lördags gjorde det extra fint på dottern Elinas gav, alldeles bakom kyrkogårdskapellet.

– Det känns alltid tufft när man är här, även om man också hunnit bearbeta mycket av sorgen, och gått vidare, berättar Patrik och Louise.

De berättar också att urnan med ytterligare ett barn finns i graven. Livlige lille Williams tvilling, som inte överlevde förlossningen, och heller aldrig hann få något namn.

Nu är William snart ett och ett halvt år, och jollrar glatt medan föräldrarna krattar, och gör fint på syskonens grav.

Kyrkogården efter att mörkret lagt sig på lördagskvällen.
Foto: Mia Mattisson

– Vi går ofta hit, med våra tankar och med ambitionen att här alltid ska vara snyggt, och fritt från ogräs, berättar Patrik.

– Många kommer hit på dagen, när det är ljust. Men när skymningen kommer och hela kyrkogården börjar lysa upp av ljus och lyktor – då är synen verkligen anslående, sammanfattar Kjell Nilsson årets allhelgonahelg.

Ett extra ljusbord hade satts upp, men förslog inte långt. Under allhelgonahelgen är trycket på kyrkogården stort.