Ubåt döps efter Blekinge

Ubåtarna av typ A26 byggs för fullt av Saab Kockums i Karlskrona. Nu står det klart vad de båda undervattensfartygen ska heta.
New Generation Submarine A26Artist Impression
Foto: Kockums/Artist Impression

Ubåtarna HMS Gotland, Halland, Uppland, Södermanland och Östergötland får sällskap... av Blekinge och Skåne.

Det är Skånska dagbladet som rapporterar att de nya ubåtarna av typ A26 som byggs i Karlskrona nu har fått sina namn. Tidigare har de bara kallats för "Nästa generations ubåt”.

HMS (Hans/Hennes majestäts skepp) Blekinge beräknas bli leveransklar år 2024, året efter kommer HMS Skåne att sjösättas.

– Traditionen att ge ubåtar landskapsnamn infördes under amiral Per Rudbergs tid som chef för marinen. Han ansåg att marinens slagkraftigaste fartyg skulle överta landskapsnamnen när jagarepoken gick i graven, berättar kommendörkapten Torbjörn Lundströmer som är chef för materielsektionen vid marinstaben i Stockholm till Skånska dagbladet.

Sveriges korvetter döps till stadsnamn och minröjningsfartyg efter fyrar och öar.

Namnen Skåne och Blekinge har föreslagits av marinen och godkänts av kungen, i form av ett så kallat gillande. Det slutgiltiga beslutet fattas av marinchefen.

Namnen är framtagna av en namnkommitté inom marinen, som bland annat har tagit hänsyn till historiken och vilka namn som använts tidigare, berättar Kristina Swaan, marinens kommunikationschef

Sedan tidigare finns det två örlogsfartyg som har burit namnet HMS Blekinge, ett linjeskepp med 68 kanoner sjösatt år 1682 och en galär med 28 kanoner sjösatt år 1749.

Läs mer

Ledare

Vad ska ni ut och härja för, just nu?

Under dagen kom nya restriktioner från regeringen. Nu dras snaran åt ytterligare och nu är det inte längre tillåtet av vara fler än 50 personer under en allmän sammankomst. Det här drabbar många personer. Inte minst företag och kulturutövare. ​

Coronavirus

Coronaeffekten: Idrottsstjärnan tappar halva lönen

Så påverkas våra internationella profilerna av coronaviruset

Coronavirus

Lista: Idrottsevenemangen som är i farozonen

Fotbollscup: ”Tvingats ställa in” – Hästhoppning: ”Lutar åt att vi kör”

Enkät

Corona: Så hanterar Blekingeklubbarna viruset: ”Fortsatt aktiv”

Vanligaste frågan inom föreningarna

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet