1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Unga från Karlskrona på stort demokratimöte

Under fredagen pågår Youth 2020 som handlar om de ungas rättigheter och inflytande i demokratiprocessen. Max Åkerström från LiveGreens nätverk i Karlskrona var en av två representanter.
– Det känns som om man måste komma till en viss åldersgräns innan nån lyssnar på en, säger han.
Olivia Klang och Max Åkerström från Karlskrona på nationella toppmötet Youth 2020.
Foto: Privat

Sydöstran fick tag i Max Åkerström som tillsammans med Olivia Klang var med under fredagens Youth 2020.

Platsen var Bonnierhuset i Stockholm där 200 unga människor träffades för att lyssna och inspireras av olika föreläsare – och utbyta erfarenheter med varandra i kampen att få en plats i den demokratiska processen.

– Det har varit väldigt bra, det har känts som att här är fullt av människor som vill göra skillnad och inte att de tvingas sitta och lyssna på en föreläsning. Att man vill vara med i något större, säger Max Åkerström.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Till toppmötet var det 60 inbjudna makthavare och experter – och framförallt, på mötet plockade man upp de idéer som tagits fram från tidigare idéverkstäder under året.

– Idag är det väldigt svårt att som ung ändra på något. Det känns som om måste komma till en viss åldersgräns innan nån lyssnar på en.

Hur ska man lösa den knuten?

– Det är det vi jobbar med här idag, att komma på lösningar.

Fakta:

Youth 2020

• En rörelse av barnrättskämpar, demokratiaktivister och unga ledare som arbetar för att säkerställas ungas plats i demokratin. Tillsammans arbetar vi för att eliminera det demokratiska underskottet för unga.
• Man gör det dels genom att kämpa för strukturell förändring i de demokratiska systemen för att öka barns och ungas inflytande och delaktighet. Men även genom att stärka, ge förutsättningar och röst till unga där behoven är som störst.
Källa: Youth 2020.

Bakgrunden till att nätverket ur LiveGreen är med på ett hörn nationellt är att man i mars i år ställde in länets ungdomsdrivna festival i Hoglands park.

– Anledningen var att vi som unga entreprenörer upplevt strukturellt motstånd, ojämlik behandling och förminskande attityder, delvis i anslutning till vårt arbete med Karlskronas stadsfest och Karlskrona kommun, säger Louise Lindén hos LiveGreen.

Efter ett möte i slutet av maj där unga artister, entreprenörer, studenter och volontärer träffades i Karlskrona beslutade man att haka på Youth 2020:s toppmöte med sina egna idéer, insikter och erfarenheter från Karlskrona.