Valstugorna fortfarande viktiga

I lördags öppnade valstugorna på Stortorget. Men frågan är om de små husen spelat ut sin roll i och med sociala mediers rasande framfart.
Sandra Bizzozero (S) och Camilla Brunsberg (M) enades genom att klippa invigninsbandet tillsammans.
Foto: Mikael Evard

Det fixades in i det sista innan själva invigningen skulle ske. Det häftades fast valaffischer, sattes fram blomkrukor, rättades till flaggor samt ställdes ut boxar med äppelmust att bjuda på, förutom kakor och tårta.

Invigningstalen hölls av Sandra Bizzozero (S) och Camilla Brunsberg (M), båda kandidater till posten som ordförande i kommunstyrelsen i höstens val.

Deras tal kom att handla mycket om demokrati och öppenhet.

– Det känns högtidligt och fint att kunna samla alla partier som är representerade i vårt kommunfullmäktige, sa Sandra Bizzozero.

– Vi som står här idag tror jag älskar demokrati. Vi vill ha ett högt valdeltagande och en valrörelse som är saklig, konkret och visar både på skillnader och likheter mellan våra åtta partier, sade Camilla Brunnsberg.

Så enades de båda partimotståndarna genom att klippa det band som visade att nu var valstugorna öppna.

Frågan är dock om inte dessa små hus är förlegade i tider då sociala medier spelar allt större roll. De politiska partierna i Karlskrona verkar dock fortfarande se en viktig funktion med valstugorna.

– Visst är detta demokratins julafton! Åtta partier får möjligheten att berätta hur de ser på utvecklingen av Karlskrona och Sverige, säger kommunalråd Börje Dovstad (L) glatt.

Han menar att valstugorna ger möjligheter både för de som bara slinker förbi och väljer att spontant komma fram och diskutera, eller de som istället bestämmer sig för en speciell fråga som ställs till alla partier.

– Det är jätteviktigt med personliga möten, där man kan lära känna sina lokala politiker, ställa frågor och bolla idéer och tankar, tycker även Sandra Bizzozero.

Camilla Brunsberg är inne på samma linje.

– Det är absolut viktigt att få träffa väljarna. Men det handlar samtidigt inte heller om det ena eller andra, för man kan ju koppla valstugorna till sociala medier. Jag ska till till exempel just nu göra en film härifrån och lägga ut på sociala medier, sa Camilla Brunsberg innan hon gick iväg för att göra just detta.

Tycker du att valstugor fortfarande har en funktion?

Bodil Prising, 45 år, Stockholm: – Absolut, det är väl viktigt att prata direkt med människor. Det är mindre anonymt med samtal ansikte mot ansikte och ett bra komplement.
Foto: Mikael Evard
Jim Hallström, 45, år, Fäjö: – Jag tror det har en funktion, framförallt med tanke på den äldre generationen.
Foto: Mikael Evard
Lars- Ivar Ivarsson, 86 år, Karlskrona: – Det tror jag för det är inte alla som har Facebook och sådant, det har inte vi. Det blir mer personligt när man pratar med folk.
Foto: Mikael Evard
Alexandra Nekrassova, 23 år, Karlskrona: –Jag tror det är ett bra sätt att dra uppmärksamhet till sig och informera, men inte att det vänder någons röst. Sen tror jag mer på sociala medier när det gäller den yngre generationen.

Läs mer

Ledare

Läkemedel som hjälper och stjälper

Läkemedelstillverkning kan inte vara en skyddad bransch utan måste leva under miljökrav och insyn.

Insändare

Så krattas manegen för Frösundas etablering

SD:s "chefsideolog" Louise Erixon och omsorgsnämndens ordförande Robert Lindén går i Expressen till hårt angrepp mot Jonas Sjöstedts kritik av etableringen av Frösundas äldreboende och nedläggandet av Falkalyckans demensboende. Taktiken är: Svara inte på Jonas kritik utan försök villa bort korten.

Insändare

Insändare: ”Råheten breder ut sig på Listerlandet”

”Finns idag en fientlighet som vi inte såg när vi flyttade in på 80-talet”.

Karlskrona

Vägen ut ur spelberoendet

Ordföranden: ”En livslång sjukdom”.

Karlskrona

Polis: Kontroll på E22 – man åkte fast

En man misstänkts för drograttfylleri efter att ha åkt fast i en av polisens rutinkontroller.

Ronneby

Badanläggning kvar i kommunal regi

Upphandling floppade – inga anbud lämnades in.