1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

30 år sedan murens fall

1990 förenades Tyskland. Tyskland fanns inte som suverän stat efter Nazitysklands sammanbrott 1945 fram till 1949. Det året bildades Förbundsrepubliken Tyskland (Västtyskland) och lite senare Tyska Demokratiska Republiken, DDR (Östtyskland).
Berlinmuren föll för 30 år sedan. På bilden står gränssoldater i DDR och tittar in i Västberlin.

Kalla kriget hade startat. DDR:s parti- och statsledning (SED-partiet) hade uttryckt en obrottslig lojalitet med Sovjetunionen.

1953 i juni bröt ett arbetaruppror ut i Östberlin och i hela DDR. Det slogs ned med sovjetiskt pansar. Därmed dog definitivt alla förhoppningar att DDR skulle bli det bättre Tyskland som gjorde upp med arvet efter den nazistiska staten (1933-1945).

Ska man förstå DDR:s uppkomst och fall 40 år senare (1989) måste man förstå den tyska historien. På lördag är det 30 år sedan Berlinmuren föll. Tyska medier är fyllt av minnesartiklar, dokumentärer, debatter mellan politiker, historiker, intellektuella och vanligt folk. I Sverige kommer årsdagen bli en fotnot i mediebruset.

Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Här vet vi desto mer om striderna kring Trump i Vita huset. Vi vet mer om alla turer kring Brexit. Om Tyskland vet vi betydligt mindre trots landets dramatiska historia och starka ställning i Europa. Tyskland är rikt och har en kansler (Angela Merkel) som i sin ungdom var medlem i det östtyska kommunistiska ungdomsförbundet, FDJ.

När generalsekreteraren i Sovjet byttes ut 1985 (Michail Gorbatjov) efter tre dödsfall i parti- och statsledningen började sammanbrottet för hela det så kallade östblocket. Gorbatjov bröt med den så kallade Brezjnevdoktrinen. Det blev signalen till varje land i Warszawa-pakten att välja sin egen väg utan inblandning från Sovjet.

Arkitekten bakom Berlinmuren 1961, Erich Honecker ogillade Gorbatjovs perestojka och glasnost. Han var den doktrinära kommunisten som ansåg att muren skulle stå i hundra år.

Honecker avsattes som parti- och statschef av de egna ”kamraterna” i SED:s politbyrå i oktober 1989 efter landets 40-årsfirande. SED och DDR befann sig i en djup kris. Befolkningen ville ha ett friare, bättre liv i sin arbetar- och bondestat. Tiden var ute för SED-topparna.

På lördag är det exakt 30 år sedan Berlinmuren öppnades. Den kom till för att få stopp på flyktingströmmarna och betecknades som den ”antifascistiska skyddsvallen.” Murens plötsliga fall hände av en slump.

Politbyråmedlemmen Günther Schabowski meddelade den nya resefriheten för medborgarna på en internationell presskonferens. Han gav fel information att gränsövergångarna öppnades med en gång.

Östberlinarna samlades vid muren och krävde att få komma över till Västberlin. Plötsligt öppnades gränsbommarna vid Bornholmer Strasse och därefter alla andra gränsövergångar.

Ingen ville ha ett nytt juni 1953. Den nye generalsekreteraren i DDR, Egon Krenz var passiv och i Moskva sov Michail Gorbatjov. Historien tog ett språng. Järnridån försvann helt 1989 och idag är det kommunistiska spöket borta i Europa. Det har ersatts av ett annat spöke, det nationalistiska spöket.