1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Attacker från höger och vänster

Den rödgröna regeringen attackeras både från vänster och höger. Det är ingen överraskning. När finansminister Magdalena Andersson, S, lämnar över höstbudgeten till riksdagen är det ett historiskt dokument fyllt av kompromisser.
Finansminister Magdalena Andersson (S) trängs bland mediafoljet i budgetpromenaden till riksdagshuset. Hon attackeras både från vänster och höger. Foto: Claudio Bresciani / TT kod 10090

För första gången lägger en s-ledd regering en budget med stöd av två tidigare borgerliga regeringspartier. Resultatet har blivit en kompromissprodukt som knappast någon riktigt brinner för.

Likväl är denna kompromissprodukt den enda möjliga från den enda möjliga regeringen. Det kommer inte läggas någon skuggbudget i riksdagen eftersom de förenade högerpartierna bara vet vad de är emot - de vet inte vad de är för. Det påminner om den dysfunktionella brittiska regeringen och parlamentet.

Den brittiska parlamentariska röran slipper vi i Sverige tack vare vår kompromisskultur. Men den kulturen har också sina baksidor. De båda liberala stödpartierna till regeringen, Centern och Liberalerna, ska både vara oppositionspartier och budgetpartners med regeringen.

Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Det lilla Liberala partiet som ständigt lever under hotet att ramla ur riksdagen är den stora vinnaren i Januariavtalet. Värnskatten slopas och det gynnar bara rika män. Klyftorna ökar och ojämlikheten växer.

Argumentet är att det troligen blir dynamiska effekter av reformen om kanske tio år. Det betyder i så fall möjliga ökade skatteintäkter långt in på 2020-talet.

Ökade klyftor i ett redan hårt polariserat politiskt klimat i Sverige är riskabelt om en regering vill hålla ihop nationen. Nyligen dök det upp ett undersköterskeuppror utanför riksdagen. Det finns stora behov i skola, vård och omsorg. Kommunerna sliter i höst med sina budgetar.

Det är bra att statsbidragen ökar till kommunerna i höstbudgeten. De måste fortsätta att öka under hela mandatperioden.

När det gäller värnskatten vill KD behålla den. Det har gjort partiets ungdomsförbund ursinnigt. Sverigedemokraterna vill också behålla värnskatten och Moderaterna vill slopa den. På högerkanten varken vill eller kan man kompromissa för att kunna bilda regering.

Finansminister Magdalena Andersson är den enda möjliga finansministern. Det må vara att Vänsterpartiets Ulla Andersson skäller på henne. (V) fäller ändå aldrig en s-ledd regering eftersom alternativet är sämre.

Även LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är arg och besviken och säger att regeringen ”häller miljarder över de rika.” Han tycker budgeten är steg åt fel håll. Risken ökar för politikerförakt.

SSU-ledaren Philip Botström säger att SSU kommer dra in sitt stöd för regeringens samarbete med (C) och (L) om det inte blir mer jämlikhetspolitik inför 2021. Tyvärr är det dåligt humör i arbetarrörelsen denna höst.

Magdalena Andersson signalerar att det blir en jämlikhetsbudget inför 2021. Ska arbetarrörelsen hålla ihop är det ett absolut minimikrav.