Dåliga liberala reformer

En självrannsakan inom borgerligheten har brutit ut. Har de liberala, ja nyliberala, reformerna som man genomfört gått för långt?
Är det exempelvis lämpligt att företag driver skolor med skattepengar och kan ta ut vinst? Så är det ju inte någon annanstans i världen. Varför ska det vara så här?
”Är det lämpligt att företag driver skolor med skattepengar och kan ta ut vinst?” undrar Robert Sundberg,
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Stiftelser och liknande, inte företag, kan driva skolor i andra länder och återför pengar till verksamheten om överskott uppstår. Det kan finansiera ett nytt bibliotek, mer personal, nytt utbildningsmaterial och annat.

Om synen på de som går i en skola, eller snarare föräldrarna, ska vara att de är medborgare eller att de är kunder ger en stor skillnad.

En medborgare får finna sig i att den tillhandahålls en viss lösning och att kompromisser måste göras i verksamheten som erbjuds.

Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
quote
Liberalismen leder till en syn där personer agerar på en marknad och väljer optimal lösning för egen del.

En kund på en marknad har däremot alltid rätt. Personal, som lärare, blir i en skola driven av ett företag lätt till en försäljare som måste tillfredsställa kunden så den inte blir missnöjd och byter butik, alltså skola.

Liberalismen leder till en syn där personer agerar på en marknad och väljer optimal lösning för egen del.

Att det innebär en verklighet där möjligheterna att kunna välja är större i befolkningskoncentrationer än där få människor bor förbises av förespråkare av liberala lösningar.

När tidigare statliga inrättningar, som post, arbetsförmedling och andra, omvandlas till områden för privata aktörer att agera på uppstår samma mönster. De etablerar sig helst där mycket folk finns.

Glesare bebodda områden får färre aktörer med mindre möjligheter för de som bor där att kunna göra fria val.

Om det ska finnas ett utbud att välja på i glesbebodda områden måste statliga subventioner ges till privata aktörer för att de ska finnas där. Det kräver att regler för det utformas och justeras kontinuerligt.

Eller så måste ett statligt alternativ tillhandahålla en bastjänst i områden där privata aktörer inte vill vara. Verksamheten blir då kostsam, eftersom en marknad som kan göra att det går runt där ekonomiskt inte finns.

De skattepengar som måste läggas på (statlig) verksamhet där blir hög per person.

Första tre decennierna efter 1945 byggdes välfärden ut, i skattefinansierad regi i stat och kommun.

Det blev synbart bättre, med nya skolor, sporthallar, badhus, bibliotek, postkontor, arbetsförmedling, försäkringskassa, vårdcentraler, brand- och polisstationer.

Utbyggnaden av välfärden blev konkret. Socialdemokraterna regerade denna tid och de väljare som gett partiet majoritet i riksdagen (i mandat delvis tack vare valsystemet och stöd av kommunisterna) kunde vara nöjda och välja om partiet i valen fram till 1976.

Då kom verkningarna av oljekrisen och utbyggnaden av offentlig välfärd avtog och byttes från 80-talet till neddragningar.

Borgerliga regeringen från 1991 genomförde (ny-)liberala reformer som fick negativa effekter exempelvis på skolans område.

Behov av att justera det har uppstått. Gällande skolan kan en lämplig åtgärd vara att avsluta att företag får driva dem.

Läs mer

Ronneby

Brott: Knuff på dansgolvet slutade i blodigt slagsmål

Det började med att en man i 20-årsåldern råkade stöta till 30-åringens tjejkompis på dansgolvet. När denne sa ifrån fick även han sig en knuff.

Sölvesborg

Stort intresse när nytt gym invigdes

”Det här är ett helt nytt koncept där man tränar med ett nytt tänk.”

Ronneby

Fler företag drabbade av inbrottstjuvar

Ytterligare företag på Soft Center har polisanmält att de drabbats av stöld och inbrott.

Karlskrona

Utredning vill sänka kulturhuset

En världsarvsutredning menar att det planerade kulturhuset vid Stortorget blir för högt

Lokalkorrarna

Onda makter tog plats på scen

Snabba riff, desperata skrik och dundrande trummor

Sydöstrans julkalender

Årets julkalender: Decemberbarn - vad hände sen?

Här är alla delarna.