Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ett spöke går genom Europa

Det går ett spöke genom Europa. Det är nationalismens och högerextremismens spöke. På onsdagen 8 maj var det partiledardebatt i riksdagen inför Europaparlamentsvalet den 26 maj.
Publicerad 8 maj 2019
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Jimmie Åkesson, SD, väntar på statsminister Stefan Löfven i partiledardebatten på onsdagen. Foto: Jessica Gow/TT
Jimmie Åkesson, SD, väntar på statsminister Stefan Löfven i partiledardebatten på onsdagen. Foto: Jessica Gow/TT

Den 8 maj 1945 kapitulerade Nazityskland villkorslöst. Andra världskriget var slut. Ur ruinerna växte fram en ny fredsbevarande union, EU.

Statsminister Stefan Löfven, S, sa följande ord i sitt inledningsanförande i riksdagen: – EU-valet är en folkomröstning om högerextremismens framfart, om de ska erbjudas makt eller motstånd.

Annons

Att den tidigare ledaren för IF Metall valde att ta upp EU:s grundläggande värderingar före kampen för löntagarnas rättigheter i EU är något nytt. Det är partierna till vänster som sätter fokus på utsugningen av utländsk arbetskraft på svenska arbetsplatser. Intresset för frågan är ljumt på högerkanten.

Arbetarrörelsens toppkandidater i EP-valet, Hel'ene Fritzon och Johan Danielsson, har en arbetsfördelning mellan sig. Hélene Fritzon tar värderingsdebatten om högerextremismen och populismen och Johan Danielsson tar debatten om diskriminering av utstationerad utländska löntagare.

Målet är att väljarna ska visa engagemang och solidaritet med arbetarna i Sverige och i hela EU. Det gäller därför att LO lyckas övertyga medlemmarna på arbetsplatserna att går till valurnorna 26 maj. För fackligt medvetna människor borde valet vara enkelt.

Väljare som oroas över de allt starkare högerextrema vindarna i Europa och Sverige borde också ta sitt ansvar för demokratin. Det är bara att gå till vallokalerna den 26 maj.

Löfven vill göra EP-valet till en folkomröstning om högerextremismen. Det borde fler partiledare ansluta sig till med undantag för Jimmie Åkesson, SD.

”Väljare som oroas över de allt starkare högerextrema vindarna i Europa och Sverige borde också ta sitt ansvar för demokratin.”

Värderingsfrågorna i EP-valet har blivit en stekhet fråga inom det forna borgerliga Alliansblocket. KD-ledaren Ebba Busch Thor visade öppet sin vrede mot centerledaren Annie Lööf under onsdagens riksdagsdebatt.

Centerns toppkandidat i EP-valet Fredrick Federley gick ut hårt mot KD och toppkandidaten Sara Skyttedal på onsdagen i en debattartikel. I en intervju i DN ville Skyttedal inte välja mellan Frankrikes president Macron och Ungerns auktoritäre ledare Viktor Orbán.

Det provocerar C. Centerns kritik mot KD och Skyttedal provocerar Ebba Busch Thor, KD. Det märktes när Busch Thor ställde frågor till Annie Lööf.

Partiledardebatten i riksdagen var betydligt mer vital än söndagens tv-debatt i SVT.

Två partiledare valde på onsdagen att också debattera med varandra i Alviks kulturhus i Stockholmstrakten. Jan Björklund, L, och Jimmie Åkesson, SD, hade sin första duell av tre.

Annons

Det blev ett västgötaklimax. Att ha duellen några timmar efter riksdagsdebatten var korkat. Att den hölls beror på att L behöver mobilisera sina väljare för att rädda kvar partiet i Europaparlamentet.

Åkesson behöver också få fler sympatisörer till valurnorna. SD-väljare ogillar EU och väljer hellre soffan.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons