1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kristen höger växer i KD

Kristdemokratiska högerpartiet är samlat till riksting i Umeå i tre dagar. På fredagen talade den populäre partiledaren Ebba Busch Thor inför ombuden. Ingen kan betvivla hennes starka ställning i partiet.
KD-ledaren Ebba Busch Thor är populär i sitt parti efter hennes högervridning av partiets politik. Partiet är samtidigt splittrat i frågan om migrationspolitiken. Foto: Erik Abel / TT

Med Busch Thor har högervridningen blivit allt tydligare. Hon är beredd att fortsätta fika med SD-ledaren Jimmie Åkesson för att fälla den s-ledda rödgröna regeringen. Åkesson som längtar efter ett nytt sammansvetsat konservativt block har stora förhoppningar på KD-ledaren.

Hemma i Sölvesborgs kommun finns ett organiserat högerblock som styr kommunen. KD ingår i blocket men gör inget väsen av sig. Om det plågar eller glädjer Ebba Busch Thor är oklart. Hon fick frågor tidigare i höst i riksdagen från centerledaren Annie Lööf om Samstyret i Sölvesborg. Svaret blev att hon pratar med alla partier. Även med Jonas Sjöstedt, V?

Ebba Busch Thor har lyft sitt parti långt över fyraprocenstspärren vilket gör henne populär i KD. Det är Liberalerna som bytt plats med KD som jumbo i opinionsmätningarna.

Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

På fredagen visade Ebba Busch Thor sin begåvning som högerretoriker. Hon angrep ett spöke hon kallade ”myndighetsvänstern.” Hon buntade ihop Skolverket med gamla DDR och fick applåder för provokationen. Generaldirektören Peter Fredriksson är säkert provocerad. Ebba Busch Thor vill gärna provocera och eldar på konfrontationen i debatten.

De fyra partierna som står bakom det omstridda januariavtalet buntas ihop. Socialdemokraterna och Miljöpartiet är socialisterna som förenats med liberalerna i Centern och Liberalerna. SD-ledaren Jimmie Åkesson går varje dag till angrepp mot det ”vänsterliberala etablissemanget” och Ebba Busch låter som ett eko av Åkesson.

Hon står upp för hårdare tag mot muslimska extremister och vill låsa in sex dömda radikaliserade imamer i ett år. Regeringen har beslutat att utvisa dem eftersom Säpo stämplar dem som hot mot vårt lands säkerhet.

Tyvärr kan inte utvisningen verkställas eftersom de sex imamerna riskerar tortyr och dödsstraff i sina hemländer. Det finns ett verkställighetshinder som Ebba Busch Thor nonchalerar. Kanske hon driver frågan i riksdagen också?

Det är på tingets tredje dag det bränner till i Umeå. Då kommer migrationsfrågan upp till debatt. Här finns bevisligen en konflikt i partiet i synen på anhöriginvandring som alltid legat familjevänliga KD varmt om hjärtat. Att splittra barnfamiljer är svårsmält politik för alla kristdemokrater.

De mer fromma kristdemokraterna i frikyrkorna har anledning att våndas. Tidningen Dagen som står på kristen grund skriver att det pågår ett internt gräl om migrationsfrågan. Fler ledande kristdemokrater gör revolt mot partistyrelsens förslag om försörjningskrav vid familjeåterförening. I revolten ingår ledamöter i partistyrelsen.

I helgen får vi se hur långt högerut partiet går. Det är en ny kristen höger som utvecklas i Sverige denna höst.