Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Liberalerna ett parti i kris

Det krisande Liberala partiet med sin nyvalde ledare Nyamko Sabuni går under radarn denna vinter. Hon lyfter inte sitt parti som ligger stadigt under fyraprocentsspärren i opinionsmätningarna.
Publicerad 13 februari 2020
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Birgitta Ohlson (L) försvarar Januariavtalet med regeringen. Foto: Stefan Jerrevång / TT
Birgitta Ohlson (L) försvarar Januariavtalet med regeringen. Foto: Stefan Jerrevång / TT

Än så länge har det inte dykt upp någon broder fyra procent som kan hjälpa in partiet i riksdagen i framtiden. Det finns många förklaringar till Liberalernas tillbakagång. En är att Sabuni inte sitter i riksdagen.

En annan förklaring är att hon inte gillar Januariavtalet. Hon har ärvt det efter Jan Björklund som var mån om att hålla armlängds avstånd till Sverigedemokraterna. SD-ledaren Jimmie Åkesson avskyr vänsterliberaler som ”förstört Sverige.” Det betyder i praktiken att han angriper alla liberaler eftersom det inte finns några högerliberaler.

Annons

När centerledaren Annie Lööf är mammaledig blir det numera inte mycket sagt om liberala segrar i Januariavtalet. Vice partiledaren i Centern, Anders W Jonsson var nyligen besviken på Moderaternas samverkan med Vänsterpartiet. Det gällde sänkt arbetsgivaravgift för nyanlända. Det slopas för att finansiera högre statsbidrag till kommunerna.

Men det finns profiler i Liberalerna som faktiskt försvarar värdet av Januariavtalet. Birgitta Ohlsson, L, försvarar Januariavtalet i tidningen Arbetsvärlden som ges ut av TCO på webben. Birgitta Ohlson är troligen den sortens ”vänsterliberaler” som Jimmie Åkesson avskyr allra mest. Hon står upp för ”ett stabilt frihetlig marknadsekonomi i en socialdemokratiskt ledd regering.” Det är så hon skriver i webbtidningen Arbetsvärlden.

Hon vill dessutom i artikeln ”vara en garant för att försvara frihetliga ideal i jämställdhets-, flykting-, klimat- och biståndspolitiken i en moderatledd regering.”

Det betyder att SD ska hållas borta från makt och inflytande i en tid när de båda högerpartiernas ledare i Moderaterna och KD samtalar, fikar och lunchar med SD-ledaren Jimmie Åkesson. Inte underligt att han retar sig på ”vänsterliberalerna.”

Birgitta Ohlsson försvarar mittenpolitiken i Sverige. Den dog med allianssamarbetet inför valet 2006. Därefter är det sällan någon på den borgerliga kanten som talar väl om socialliberalismen. Men kanske är mittenpolitiken på väg att återuppstå i Sverige?

Ett mittenblock skulle behöva utveckla sin mittenposition inför nästa val. Eller har Centern och Liberalerna tänk sig att kampanja för fortsatt liv för Januariavtalet efter nästa val? Knappast.

Om Liberalerna vill finnas kvar i riksdagen behövs det mer än ett avtal med den s-ledda regeringen. Tyvärr finns det inga tankar om hur en svensk mittenpolitik ska utvecklas i Sverige i Birgitta Ohlssons artikel. Det räcker inte med att konstatera att liberalismen "inte är främst ett partiprogram eller några bestämda vallöften - utan en attityd." Det är för andefattigt, Birgitta Ohlsson.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons