LO kan stå inför sin värsta kris

Enade vi står söndrade vi falla. LO drabbas i dessa dagar av splittring och inre konflikter. På tisdagen meddelade Sveriges Radios Ekoredaktion att fem LO-förbund tågar ur förhandlingarna om LAS.
Här inne i LO-borgen i Stockholm är förbunden splittrade om löntagarnas anställningstrygghet. Foto: Holmberg/TT

Dessa förhandlingar sker efter tillkomsten av Januariavtalet mellan den s-ledda regeringen och två liberala partier, Centern och Liberalerna.

Om inte arbetsmarknadens parter blir överens, vilket riskerar att ske efter fem LO-förbunds avhopp, blir det politikerna (januaripartierna) som fattar besluten om anställningsskyddet.

LO:s största förbund, Kommunal och LO:s näst största förbund, IF Metall har helt olika syn på det meningsfulla att fortsätta förhandla om ”modernisering” av anställningstryggheten i Januariavtalets anda.

Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkäla säger att ”vi måste våga snacka om Las”, Lagen om anställningsskydd. Kommunals ordförande Tobias Baudin säger att det pågår en maktförskjutning till arbetsgivarnas fördel. Det finns en avsiktsförklaring i förhandlingarna som ska presenteras före jul som upprör de fem avhopparförbunden. Kravet på ”saklig grund” för uppsägning är borta i utkastet till avsiktsförklaring.

Men åtta LO-förbund är fortfarande kvar i förhandlingarna. Skulle fler hoppa av kan inte LO fortsätta att förhandla. I kommentarerna hos avhopparförbunden finns en märkbar irritation mot LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson. Han själv är bedrövad över splittringen.

quote
Sprickan i LO-leden om anställningstryggheten sker när vi står inför nästa års avtalsrörelse. I den avtalsrörelsen är också LO-förbunden splittrade.

Byggnads ordförande Johan Lindholm varnar för att en uppluckring av Las leder till att centerledaren Annie Lööfs nyliberala drömmar kommer krocka med byggbranschens verklighet. Han vill inte att nyliberaler ska får makt över lönebildning och anställningsvillkor.

Men risken är att hans med fleras avhopp leder till att politiker som Annie Lööf, C, får mer makt i förhandlingarna med statsminister Stefan Löfven, S.

Sprickan i LO-leden om anställningstryggheten sker när vi står inför nästa års avtalsrörelse. I den avtalsrörelsen är också LO-förbunden splittrade.

Kommunal har lämnat samordningen. Kommunals ordförande Tobias Baudin tror inte att det går att få bort de orättvisa lägre kvinnolönerna när industrin ska sätta ramarna för löneökningarna. Baudin har rätt i sin analys.

Splittringen inom LO är allvarlig. Det är LO:s styrelse med ordförande Karl-Petter Thorwaldsson som nu måste bestämma vilken linje LO ska driva i förhandlingarna om anställningsskyddet. Ska man vara kvar i förhandlingarna eller hoppa av?

Notera att Thorwaldsson lämnar sitt uppdrag som LO-ordförande vid LO-kongressen i sommar. En av kandidaterna att efterträda Thorwaldsson är Tobias Baudin i Kommunal.

LO står inför stora problem att lösa nästa år.

Läs mer

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

En stökig gäst på en pizzeria i Karlshamn fick omhändertas av polis.

Karlskrona

Prost använde kontokort flitigt

Lunch, fika och resor i samband med renoveringen

Sölvesborg

Emilie Pilthammar gör comeback i nytt parti

”Jag läste partiprogrammet, det är som att jag själv har skrivit det.”

Familj

Vintersömn

Affärsmannen

Här är Sydöstrans alla artiklar om affärsmannen

Läs samtliga artiklar om bedrägerihärvan, från den senaste till de allra första.

Artikelserie

Volvo: ”En ögonöppnare för många”

Maarit Torikka om hur metoo inte märktes lika mycket på industrigolven – men ändå fick en effekt.