Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

LO kan stå inför sin värsta kris

Enade vi står söndrade vi falla. LO drabbas i dessa dagar av splittring och inre konflikter. På tisdagen meddelade Sveriges Radios Ekoredaktion att fem LO-förbund tågar ur förhandlingarna om LAS.
Publicerad 10 december 2019
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Här inne i LO-borgen i Stockholm är förbunden splittrade om löntagarnas anställningstrygghet. Foto: Holmberg/TT
Här inne i LO-borgen i Stockholm är förbunden splittrade om löntagarnas anställningstrygghet. Foto: Holmberg/TT

Dessa förhandlingar sker efter tillkomsten av Januariavtalet mellan den s-ledda regeringen och två liberala partier, Centern och Liberalerna.

Om inte arbetsmarknadens parter blir överens, vilket riskerar att ske efter fem LO-förbunds avhopp, blir det politikerna (januaripartierna) som fattar besluten om anställningsskyddet.

Annons

LO:s största förbund, Kommunal och LO:s näst största förbund, IF Metall har helt olika syn på det meningsfulla att fortsätta förhandla om ”modernisering” av anställningstryggheten i Januariavtalets anda.

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkäla säger att ”vi måste våga snacka om Las”, Lagen om anställningsskydd. Kommunals ordförande Tobias Baudin säger att det pågår en maktförskjutning till arbetsgivarnas fördel. Det finns en avsiktsförklaring i förhandlingarna som ska presenteras före jul som upprör de fem avhopparförbunden. Kravet på ”saklig grund” för uppsägning är borta i utkastet till avsiktsförklaring.

Men åtta LO-förbund är fortfarande kvar i förhandlingarna. Skulle fler hoppa av kan inte LO fortsätta att förhandla. I kommentarerna hos avhopparförbunden finns en märkbar irritation mot LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson. Han själv är bedrövad över splittringen.

”Sprickan i LO-leden om anställningstryggheten sker när vi står inför nästa års avtalsrörelse. I den avtalsrörelsen är också LO-förbunden splittrade.”

Byggnads ordförande Johan Lindholm varnar för att en uppluckring av Las leder till att centerledaren Annie Lööfs nyliberala drömmar kommer krocka med byggbranschens verklighet. Han vill inte att nyliberaler ska får makt över lönebildning och anställningsvillkor.

Men risken är att hans med fleras avhopp leder till att politiker som Annie Lööf, C, får mer makt i förhandlingarna med statsminister Stefan Löfven, S.

Sprickan i LO-leden om anställningstryggheten sker när vi står inför nästa års avtalsrörelse. I den avtalsrörelsen är också LO-förbunden splittrade.

Kommunal har lämnat samordningen. Kommunals ordförande Tobias Baudin tror inte att det går att få bort de orättvisa lägre kvinnolönerna när industrin ska sätta ramarna för löneökningarna. Baudin har rätt i sin analys.

Splittringen inom LO är allvarlig. Det är LO:s styrelse med ordförande Karl-Petter Thorwaldsson som nu måste bestämma vilken linje LO ska driva i förhandlingarna om anställningsskyddet. Ska man vara kvar i förhandlingarna eller hoppa av?

Notera att Thorwaldsson lämnar sitt uppdrag som LO-ordförande vid LO-kongressen i sommar. En av kandidaterna att efterträda Thorwaldsson är Tobias Baudin i Kommunal.

LO står inför stora problem att lösa nästa år.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons