Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Löftesbrott mot Fried har politiskt pris

Sverige har en historielös statsministerkandidat. Han heter Ulf Kristersson, M, som i dessa dagar fått tung kritik för ett politiskt svek. Det är förintelseöverlevaren Hédi Fried, 95 år, som är djupt besviken på Kristersson.
Publicerad 12 december 2019
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Författaren,psykologen och förintelseöverlevaren Hédi Fried tar emot Serafimermedaljen av kung Carl XVI Gustaf. Hon är idag djupt besviken på moderatledaren Ulf Kristersson. Foto: Jonas Ekströmer / TT
Författaren,psykologen och förintelseöverlevaren Hédi Fried tar emot Serafimermedaljen av kung Carl XVI Gustaf. Hon är idag djupt besviken på moderatledaren Ulf Kristersson. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Bakgrunden är att han lovade henne ifjol att aldrig samverka, samtala, samarbeta och samregera med Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna.

Löftet var glasklart och Hédi Fried trodde på Kristerssons löfte. Hon överlevde nazisternas Auschwitz och Bergen Belsen och kom till Sverige med Röda korset 1945. Hon representerar idag de få kvarvarande överlevarna som kan vittna om vad som hände under nazityranniet.

Annons

Ingen människa i Sverige, utom förhärdade nazister, ifrågasätter Hédi Frieds vittnesmål och varningar. Ulf Kristersson är en demokratisk partiledare och leder ett parti som på 30-talet kastade ut sitt ungdomsförbund som vid den tiden var nazianstruket. Det hedrar den tidens högerledare Arvid Lindman.

När Ulf Kristersson i förra veckan bjöd in SD-ledaren Jimmie Åkesson till samtal blev det reaktioner från Hédi Fried, statsminister Stefan Löfven och DN:s chefredaktör Peter Wolodarski. Stefan Löfven kommer aldrig ha enskilda överläggningar med SD-ledaren Åkesson.

Det gör bara Ebba Busch Thor, KD och Ulf Kristersson, M. Åkesson, SD, har rätt när han säger att det växer fram ett nytt konservativt block. Det förnekar Kristersson ihärdigt. På torsdagen meddelade han att han avstår från att dela ut Micael Bindefelds stipendium till minne av Förintelsen. Kristersson skyller indirekt på Stefan Löfven att så sker.

Men alla vet att det handlar om att moderatledaren gjort Hédi Fried upprörd. Hennes besvikelse är från och med nu en belastning för statsministerkandidaten Kristersson. Han tycker att löftet till henne gjordes i Alliansens namn före valet och inte längre gäller.

I chefredaktör Peter Wolodarskis söndagskrönika 8 december i DN fördömer han Kristerssons löftesbrott. Han kopplar ihop SD:s solkiga historia (som är kort) med dagens konservativa samverkan mellan de tre högerpartierna,

Ulf Kristersson trodde i förra veckan att tiden var mogen att släppa in Sverigedemokraterna i ett samarbete i sakpolitiska frågor. Det var helt odramatisk, enligt Kristersson. Han avslöjas nu som politiskt naiv när han tror att han kan styra Jimmie Åkesson i syfte att få bort Stefan Löfven som statsminister.

Åkessons parti med sina rötter i nazism och rasism är idag i opinionsmätningarna ett större parti än Moderaterna. SD styr idag i Sölvesborgs kommun ihop med M och KD. Tror någon att Jimmie Åkesson inte vill vara med och styra Sverige som hans sambo redan gör i Sölvesborg?

Ulf Kristersson gör i dessa dagar en stor politisk missbedömning. Det räcker inte med att avstå från att dela ut stipendier för att återupprätta trovärdigheten som statsministerkandidat.

Ett löftesbrott mot en högt respekterad förintelseöverlevare har ett politiskt pris för Kristersson och Moderaterna.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons