Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Moderater blir plötsligt vänster

Svensk inrikespolitik är just nu inne i en omskakande tid. Nya allianser bildas och gamla höger-vänsterskalor försvinner. Vem kunde tro att ordförande för Moderata Ungdomsförbundet skulle gå till storms mot giriga vinstjagande friskolekoncerner?
Publicerad 17 februari 2020 • Uppdaterad 18 februari 2020
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
MUF-ordförande Benjamin Dousa gör en u-sväng i skolpolitiken. Foto: Björn Lindgren / TT
MUF-ordförande Benjamin Dousa gör en u-sväng i skolpolitiken. Foto: Björn Lindgren / TT

Men det händer just nu. Muf-basen Benjamin Dousa vänder in och ut på moderata skolpolitiken och angriper friskolor som drivs av vinstintressen på bekostnad av kvalitén i undervisningen. Dousa låter som socialdemokraten och välfärdsutredaren Ilmar Reepalu. Han föreslog vinstbegränsningar för några år sedan inom välfärdssektorn och därmed också för skolmarknaden.

Visserligen är det tradition att politiska ungdomsförbund ska vara mer radikala än sina moderpartier. Men att MUF nu står närmare Vänsterpartiet än den s-ledda regeringen är minst sagt omtumlande.

Annons

Dousa säger, senast i SVT:s Agenda i söndags, att vinstdrivande i friskolekoncerner inte ska kunna ta ut vinster på bekostnad av kvalitén i undervisningen. Det ser ut som att Dousa räcker ut handen till Vänsterpartiet för nya initiativ för att attackera januaripartierna och den s-ledda regeringen?

Vänsterpartiets utbildningspolitiske talesperson Daniel Riazat vill först se konkreta politiska förslag från Moderaterna innan han tror på Benjamin Dousas utspel. Det är nog bäst. Kanske MUF är helt isolerat i borgerligheten?

Dousa är arg på fusk, höga vinster och lobbyism i friskolekoncernerna. Kanske blir det en ny röd-blå allians om vinstbegränsningar mot regeringen och januaripartierna? Vänsterpartiet och Moderaterna med KD och SD som släpvagnar har blivit överens tidigare om att hejda privatiseringskaoset i Arbetsförmedlingen.

Man har också blivit överens om att skaka fram mer miljarder till välfärden än regeringen gör. Ur ett socialdemokratiskt perspektiv är det inte något problem med mer välfärdsmiljarder. Det bekräftar också socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) i samtal med socialdemokratiska opinionsbildare i förra veckan.

Socialdemokratins stora bekymmer i dessa dagar är förlusten av arbetarväljare till främst högernationalistiska och främlingsfientliga Sverigedemokraterna. Ardalan Shekarabi noterar samtidigt att statens roll har återkommit i svensk politik. Det är en seger för de krafter som vill ha ett starkare samhälle.

Det är med sakpolitik förlorade väljare ska återvinnas till (S). Det gäller högre pensioner som nu också höjs och stora satsningar på den generella välfärden som nu också sker. Utbildningsminister Anna Ekström (S) bekämpar dagligen kommersialiseringen av skolan och skulle MUF vara med i den kampen är det onekligen intressant.

Man kan säga mycket om svensk politik - men tråkig är den inte denna mandatperiod. Ungmoderater står plötsligt till vänster i skolpolitiken. Vem kunde tro det före valet 2018.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons