Parlamentariskt undantagstillstånd

Idag kommer vänsterpartiets partiledare till Blekinge och Sölvesborg. Han leder ett parti i medvind i opinionen. Han leder också ett parti som vänder upp och ner på svensk parlamentarism.
V, M, KD och SD, är överens om att köra över regeringen om mer pengar till kommunerna. Vänsterpartiets ekonomiske talesperson Ulla Andersson är en slags ”skuggfinansminister” i riksdagen. Foto: Fredrik Sandberg / TT

En ny röd-blå allians har genom Sjöstedts initiativ skapats efter Januariavtalet mellan de rödgröna regeringsparterna och de båda liberala partierna. Det finns två olika oheliga allianser i riksdagen.

På onsdagen kom besked att Vänsterpartiet, Moderaterna och KD är överens om ytterligare 2,5 miljarder till välfärden utöver de pengar som regeringen anslår i sin vårbudget på fem miljarder. SD hakar på med sitt stöd för en röd-blå ändringsbudget.

Både finansminister Magdalena Andersson, S och statsminister Stefan Löfven, S, välkomnar att de båda högerpartierna med stöd av SD vill satsa mer miljarder till kommunsektorn.

Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

Den budget som styrde Sverige ifjol innehöll skattesänkningar på 20 miljarder kronor. Det var konsekvensen av M/KD-budgeten som stöddes av SD.

Den typen av stora skattesänkningar gäller inte längre för högern. Man tror inte längre på dynamiska effekter med ökade skatteintäkter som ska betala olika reformer. Behoven i välfärdssektorn är akuta. Sveriges kommuner och regioner har sagt att 7,5 miljarder behövs i tillskott i statsbidrag för att undvika nedskärningar i år.

Imorgon torsdag lägger de nya vännerna i röd-blå oppositionen i riksdagen fram en ändringsbudget i riksdagens finansutskott. Då kommer närmare besked från regeringssidan hur man tänker hantera majoritetsförslaget om att ändra i liggande budgetregler.

Det råder numera ett parlamentariskt undantagstillstånd i Sveriges riksdag. Januaripartierna får räkna med fortsatt undantagstillstånd under hela mandatperioden.

Skrivningen i Januariavtalet att hålla Vänsterpartiet borta från inflytande har visat sig vara en illusion. Jonas Sjöstedt har varit parlamentariskt kreativ. Hans troliga efterträdare Ulla Andersson tycks bli en ny informell ”skuggfinansminister.” Vänsterpartiet har sina röda linjer. Det betyder att regeringen kan falla om det blir sämre anställningstrygghet och högre boendekostnader med marknadshyror.

Om det påverkar relationerna mellan januaripartierna är oklart. På onsdagen var Miljöpartiet irriterat på att regeringens friår slopas (utvecklingstid). Centerpartiet var irriterat på att partiets ingångsavdrag (nedsättning av arbetsavgifter) också slopas.

Vice centerledaren Anders W Jonsson talar om ett moderat svek när partiet går ihop med Vänsterpartiet.

Den s-ledda regeringen är trots allt den enda möjliga regeringen om landet inte ska kastas ut i ett nyval.

Läs mer

Ledare

Vården blöder pengar

Så länge hälso- och sjukvårdsnämnden fortsätter att blöda är det ingen ordning och reda i vården.

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

Ledare

Ny v-ledare har en del att reda ut

Det blir ingen arbetarpolitik med tillfälliga allianser med högerblocket.

Ronneby

Partiledarval: ”Det är dags för en kvinna”

Lokala vänstern överraskad av Jonas Sjöstedts besked.

Familj

Rebecca Hejel och Anton Petersson

i Trensum fick den 4/10 en son Willgot, som vägde 4084 g och var 55 cm.

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet