Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Passé vid trettiotre

Fredagens coronadebatt i riksdagen handlade mycket om äldreboendet. Och debattörerna blandade glatt uttryck som ”gammal”, ”äldre” och ”årsrik”.
Publicerad 30 maj 2020
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Har jag lovat avgå om jag blir senil? Närdå?
Har jag lovat avgå om jag blir senil? Närdå?Foto: Anonymous

Det har varit länge sedan åldringsvården stått i centrum på samma sätt som nu. Tyvärr har det krävts en pandemi för att få upp frågan i toppen på den politiska dagordningen.

Det där med ålder borde förstås vara oviktigt. Men många äldre känner sig diskriminerande. Vi kan minnas hur Ronald Reagan, när han kandiderade i presidentvalet 1984, lyckades dribbla bort sin ålder som ett problem, han var då 73, gentemot sin yngre motståndare från demokraterna Walter Mondale.

Annons

Reagan lovade att han ”inte skulle göra ålder till en kampanjfråga, eller försöka exploatera, för politiska syften, sin motkandidats ungdom och oerfarenhet …”

Det var då det. Idag är kandidaterna i den presidentvalskampanjen ett gott stycke på väg in i 80-årsåldern.

Men då var andra tider. I liberalen Olle Wästbergs nyhetsbrev, som kom i veckan, påminns vi om detta. Westberg minns hur det lät när han själv lanserades som ny partiledare, sedan liberalerna, under ledning av Ola Ullsten, gjort ett katastrofval.

Detta var på 70-talet och mediekommentarerna gick ut på att Olle Westberg, som var 37 år, var alldeles för ung. Och Westberg minns bland annat kommentaren i Sydöstran:

Sydöstran skrev att det skulle vara ”barnamord” att skicka upp den unge Westberg mot sådana som Olof Palme från socialdemokraternas och moderaternas Ulf Adelsohn.

Idag är det lite annorlunda, konstaterar Westberg. Annie Lööf och Ebba Busch var inte ens 30 när de valdes till partiledare.

”När det gäller ålder finns ett fenomen att reflektera över. Den stora åldersmarkören idag är synen på kort eller kontanter, swish och parkeringsappar. Ju äldre, ju mer kontanttroende.”
Stig-Björn Ljunggren

När det gäller ålder finns ett fenomen som är värt att reflektera över. Den stora åldersmarkören idag är synen på kort eller kontanter, swish och parkeringsappar. Ju äldre, ju mer kontanttroende.

Från kontantindustrin kommer krav på att vi även i fortsättningen ska använda ”riktiga” pengar. Exempelvis skrev Bankomats VD Nina Wenning i veckan att länsstyrelsen konstaterat att det 2019 fanns 52 ställen i Blekinge där det är möjligt att göra kontantuttag, medan det 2017 fanns 56 ställen. Och, påminner hon om, det finns politiskt beslut på att nästan 100 procent av svenska folket inte ska ha mer än högst 25 kilometer till närmaste kontantuttag.

För Blekinges del är det ännu inget problem. Men hur blir det framöver?

Själva har vi ett mycket enkelt argument för kontanter. Hur ska vi betala motståndsrörelsen om vi blir ockuperade om det inte finns rediga pengar? Swish?

Annons

Det är inte utan att vi erinrar oss Hasse och Tages textrader i visan ”Stetsonhatt”:

Vid trettitre,

e' man passe,

vid trettifem,

så kan man hälsa hem,

vid fyrtio jämnt,

e' man ett skämt,

å högre opp,

så åker man väl på en propp

Avslutningsvis. Ronald Reagan klarade sig bra, trots sina 73 år. Och när han en gång blev tillfrågad om han skulle hålla fast vid sitt löfte att avgå, om han började bli senil lär han ha svarat:

”När lovade jag det?”

Stig-Björn Ljunggren
Annons
Annons
Annons
Annons