1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Sabuni fick aldrig smekmånad

Den nyvalde partiledaren för Liberalerna, Nyamko Sabuni har en rejäl uppförsbacke framför sig. Hon fick aldrig någon smekmånad med väljarna efter valet av henne i somras på partiets landsmöte i Västerås.
Nyvalde partiledaren för Liberalerna, Nyamko Sabuni gjorde ett besök i Karlskrona i veckan. Till vänster utfrågaren Anders Gutsfsson, politisk chefredaktör BLT. Foto: Anders Nilsson

Nyamko Sabuni besökte Karlskrona i veckan. Hon blev utfrågad under ett öppet medlemsmöte. BLT:s politiske chefredaktör Anders Gustafsson ställde relevanta frågor till henne om bland annat partiets tillbakagång. Partivänner och även Sydöstran ställde frågor.

Opinionssiffrorna är bedrövliga. Partiet är nere på tre procent I DN/Ipsos novembermätning. Det är rekordlågt.

Sabuni var självkritisk som sig bör och de församlade partivännerna hade inga större invändningar mot hennes analyser. Det är fortfarande långt till valet och mycket kommer att hända under tre år - om det inte blir regeringskris och nyval dessförinnan.

Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Nyamko Sabuni har svårt att nå ut när hon under hela mandatperioden saknar plats i riksdagen. Samma problem hade KD-ledaren Ebba Busch Thor före valet 2018. Även KD låg parkerad långt under fyraprocentsspärren ända fram till valrörelsen startade. Hennes högervridning av KD har i det korta perspektivet gynnat partiet.

Om Nyamko Sabuni vrider politiken till vänster eller höger är oklart. Sabuni fick Januariavtalet i arv efter Jan Björklund. Det är hon måttligt förtjust över. Att vara liberal är och förblir att vara kluven.

Björklund skällde som statsråd ofta på den svenska flumskolan - men skolresultaten sjönk ändå under hans tid som regeringsmedlem i åtta år. Att Nyamko Sabuni ska lyckas vända den nedåtgående trenden på kort tid är uteslutet.

Just nu i höst är det akutkris för januaripartierna att få ordning på kaoset i Arbetsförmedlingen. Över 130 lokalkontor ska läggas ned. På onsdagen kom signaler från den store reformatorn Martin Ådahl (C) om en omprövning. Det är han och Centern som utlöst krisen och nu försöker backa ur besluten att lägga ned kontor. Inte minst Centerns kommunalråd ute i bygderna är oroliga.

Sabuni har försökt att bromsa upp ”reformarbetet”. Hon tycker det går för snabbt och hon uppmanar statsminister Stefan Löfven (S) att kalla till partiledarsamtal med januaripartierna. På torsdagen ska den ifrågasatte nye arbetsmarknadsministern Eva Nordmark, S, rapportera inför riksdagens arbetsmarknadsutskott om tillståndet på Arbetsförmedlingen.

Nyamko Sabuni har säkert haft ett långt samtal med Annie Lööf (C) denna vecka. Lööf har hittills kommit lindrigt undan kritik. Att inte riva upp nedläggningsbesluten är politiskt självmord för alla januaripartierna även om det var de förenade högerpartierna (M, KD med stöd av SD) som slaktade kontoren. Beslutet fattades i riksdagen för knappt ett år sedan.

Men det är regeringen/januaripartierna som får kritiken.