1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Sara Rudolfsson vägrar hålla tyst

Tidigare kommunalrådet Sara Rudolfsson i Olofström blev inbjuden till ett samtal i makarna Sandströms trädgård vid sommarhuset i Björkeryd utanför Nättraby för drygt en vecka sedan. Det var i början på fruntimmersveckan. Ingen hade trott att så många skulle komma för att höra henne prata om maktstriden i Olofström.
Tidigare socialdemokratiska kommunalrådet i Olofström, Sara Rudolfsson talade i Björkeryd för drygt en vecka sedan. Det väckte starka känslor hos 13 socialdemokratiska kvinnor i kommunen. Foto: Fredrik Swensson

Maktstriden mellan KSO (kommunstyrelsens ordförande) Sara Rudolfsson och arbetarkommunens ordförande Jan Björkman blev offentlig efter ett extra inkallat möte med ak:s styrele efter förstamajfirandet i Olofström.

Om detta möte, när Sara Rudolfsson blev tvingad att lämna sitt KSO-uppdrag, berättade hon 19 juli för deltagarna i samtalet i Björkeryd. Hon var inbjuden för att berätta om vad som hänt. Alla som kommit till Björkeryd ville veta mera än vad som rapporterats i media i länet.

Sydöstrans ledarsida tog upp Sara Rudolfssons berättelse och efterföljande frågestund på webben och i papperstidningen 22 juli. Den väckte starka känslor hos 13 socialdemokratiska kvinnor med kommunala uppdrag i Olofström. De anser att Sara Rudolfsson förtalar partiet och anser till och med att hennes ledarskap var diktatoriskt. Ett sådant språkbruk har aldrig i modern tid förekommit inom arbetarrörelsen i Blekinge.

Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Sara Rudolfssons motståndare i det egna partiet i Olofström hade säkert hoppats på en vilsam sommar. Istället tog maktstriden ny fart. Sara Rudolfsson och undertecknad svarade samma dag på de 13 undertecknarnas angrepp på debattplats i Sydöstran.

Dessförinnan startade en ny debatt på Facebook om Sara Rudolfssons avsättning och om ”manliga strukturer” som bakomliggande orsak till avsättningen. Splittringen i s-partiet i Olofström har fördjupats. Och maktstriden är inte avslutad.

Den eller de som hävdar att man ska strunta i vad som hänt i Olofström och nu bara ska se framåt är mer än naiva.

I torsdags på nyhetsplats i Sydöstran intervjuades S-kvinnornas ordförande i Blekinge Suzanne Svensson. Hon meddelade att S-kvinnorna i Blekinge inte tar ställning i maktstriden i Olofström. Man beklagar att den uppstått.

Förr eller senare måste S-kvinnorna ta ställning i länet. Det avgör naturligtvis medlemmarna i förbundet. Striden handlar ytterst om det som Sara Rudolfsson berättar om (”manliga maktstrukturer”) och den interna demokratin i s-partiet i Olofström.

Det är en debatt som varken kan eller ska begränsas till socialdemokrater i Olofström. Maktstriden berör hela partidistriktet och kommer så småningom uppmärksammas nationellt av kvinnoförbundets ledning och partistyrelsen.

Initiativet till Samtal i fruntimmersveckan tog s-profilen (tidigare s-kvinnoförbundets ordförande i Blekinge) Angela Sandström med livskamraten Kalle Sandström. Det var ett bra initiativ att också bjuda in tidigare vice statsministern med mera Margaretha Winberg till Björkeryd.

Medverkade under fruntimmersveckan gjorde också Maria Steen, tidigare nyhetschef på Sydöstran, och Carina Melin, SR Blekinge samt Ann-Kristin Vernersson Wiberg.

Samtal i fruntimmersveckan får gärna bli en tradition hemma hos makarna Sandströms sommarhus i Björkeryd. Politiken ska inte ta sommarpaus. Sara Rudolfsson må ha tvingats bort från uppdraget som kommunstyrelsens ordförande. Men ingen ska lyckas med att tysta henne. Hennes röst behövs i kampen om jämställdheten.