Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Skärp integrationspolitiken

Riksdagsledamoten Magnus Manhammar, S, från Karlskrona vill byta fokus i debatten om invandring och integration. I en intervju i DN i veckan har han reagerat på uttalanden av statsministern Stefan Löfven om nödvändigheten av färre asylsökande flyktingar.
Publicerad 23 januari 2020
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Socialdemokratiske riksdagsledamoten Magnus Manhammar från Karlskrona vill byta fokus flyktingpolitiken. Foto: arkiv
Socialdemokratiske riksdagsledamoten Magnus Manhammar från Karlskrona vill byta fokus flyktingpolitiken. Foto: arkiv

Sydöstran har på nyhetsplats berättat om intervjun som säkert kommer att väcka reaktioner. Stämningsläget i landet är helt skilt från stämningsläget hösten 2015. Det som fått stämningarna att svänga till en mer invandrarkritisk hållning är den misslyckade integrationen.

Det är bara att konstatera att Sverige varit dålig på integration. Det pratas mycket i politiken om hur viktig den är. Samsynen i politiken är stor. Men det räcker inte med vackra ord.

Annons

Sverigedemokraterna har profiterat på integrationsmisslyckandet. I partiets skyltfönster, Sölvesborgs kommun trotsar man bosättningslagen. SD-styret eftersträvar en slags flyktingfri zon i Sölvesborg. Målet för partiet är att stoppa ”massinvandringen”.

Självklart ska Sverige respektera asylrätten. Tyvärr finns det länder inom EU som inte gör det. Den misslyckande integrationen faller ofta tillbaka på EU:s oförmåga att ta ett gemensamt ansvar när människor flyr från krig och förföljelse.

Misslyckandet i Sverige beror också på bristande solidaritet mellan kommuner. Mindre kommuner med tomma lägenheter och färre jobb tar emot flyktingar från välbeställda kranskommuner kring våra storstäder som saknar lägenheter.

Staten har inte tagit tillräckligt ansvar för migrationen. Staten har skyfflat över ansvaret på kommunerna. Efter att en flykting fått uppehållstillstånd tar det två år innan staten drar in bidrag till kommunerna. Alla veta att det tar mycket längre tid innan nyanlända får in en fot på arbetsmarknaden.

Därtill finns det flyktingar som saknar utbildning. Svenska språket är en förutsättning för att bli integrerad. Allt det där vet politikerna om. I det här läget blir det debatter om ”hur mycket invandring tål Sverige?” Det blir också debatter om att människor inte får säga vad man vill om flyktingpolitiken.

Magnus Manhammar vill nu lyfta fram goda exempel i kommunerna. Oskarshamns kommun är ett sådant exempel. Där fungerar integrationen bra. Han lyfter också fram andra länder som lyckas bättre än Sverige. Kanada och Nya Zeeland är två goda exempel.

Självklart måste Sverige kunna mycket bättre för att få in nyanlända i utbildning och jobb. Sverige har i sin historia lyft sig från ett fattigt bondesamhälle till att bli en modern industrination med generell välfärd och demokrati.

Det finns problem med integrationen men inte värre än att de går att lösa.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons