Stort SD bör få problem

I fredags kväll kom Sifo med sin mätning för januari. Resultatet var speciellt. Ett skäl var att Socialdemokraterna, med 23,5 procent jämfört med 24,6 i december, inte längre var största parti.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) under partiledadebatten i riksdagen i förra veckan.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Att något annat parti har varit större än S har skett några gånger förr, i mitten på 90-talet, en period efter valet 2010 och i januari 2016.

I januari-Sifo nu fick S näst lägsta stödet sedan Sifos start 1967. Lägst stöd, 23,2 procent, fick S i januari 2016. Det ansågs bero på missnöje med en stor flyktingmottagning 2015.

Då, liksom nu, fick Sverigedemokraterna högt stöd, drygt fem procentenheter mer än i valet 2014.

Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

SD är största parti nu i Sifo på 23,8 procent trots en minskning från 24,4 månaden innan. Att S har problem har analyserats mycket. Framgångarna för SD bland väljarna har också skildrats en hel del.

quote
På drygt nio år har SD fyrdubblats bland väljarna sedan partiet kom in i riksdagen. SD har dock närmat sig M och tagit ställning för en moderatledd regering, med moderatledaren som statsminister, efter valet 2018.

Jimmie Åkessons parti anses ha gynnats under hösten av att frågor om brott, med skjutningar och sprängningar, och invandring med därtill hörande integration med bostäder, jobb och annat, har dominerat debatten under hösten.

På drygt nio år har SD fyrdubblats bland väljarna sedan partiet kom in i riksdagen. SD har dock närmat sig M och tagit ställning för en moderatledd regering, med moderatledaren som statsminister, efter valet 2018.

Och SD är det parti som mest talar om ett framväxande konservativt block ihop med M och KD.

Ett parti som växt så snabbt, från var tjugonde väljares stöd till var fjärdes, på drygt nio år brukar få växtvärk med slitningar mellan sina vänster- och högerflyglar. Det har inte skett i SDs fall.

Trots att SD låst sig vid att förorda högerliggande politik, med stöd till M och dess partiledare som statsminister, skrämmer det inte bort de väljare som SD har fått från S.

SD säger sig vara emot eliter: de politiska, massmediala, kulturella, vänsterliberala. Men man hör sällan SD uttrycka kritik mot ekonomiska eliten. Det är den som brukar gynnas av den politik som M driver.

Många väljare tolkar in att stöd till SD ska ge saker som inte bara mindre invandring. Utan även ge sådant som är oförenligt, som ökad välfärd, högre pensioner, starkare försvar, satsningar på polis- och rättsväsen och oförändrade eller lägre skatter, exempelvis på bränslen.

Övriga partier i Sifo? MP fick, som i valet, 4,5 procent. Det höga stöd gröna partier får i andra länder, som i Tyskland, i och med klimatfrågans centrala roll, uteblir här.

V fick med 10,2 procent sitt högsta stöd på 18 år. Men i ljuset av att S har näst lägsta stödet i modern tid borde V ha högre stöd.

Kanske är det så att den generösa politik V har i migrationspolitiken gör att de som lämnat S, och som vill ha resurser till välfärden, ofta även vill ha en restriktiv migrationspolitik och därför inte går till V.

Läget för L är problematiskt med 3,9 procent i Sifo. Med framgångarna i januariavtalet, som värnskattens borttagande, borde det gå bättre för L. Särskilt när M bara har 17,5 procent.

Slitningarna mellan höger och vänster i lilla L verkar konstigt nog vara större än i 24-procentiga SD.

Robert Sundberg

Läs mer

Medan du sov

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i Blekinge. Rattfylleri i Kristianstad.

Ledare

Tyskland skakade till

Avgången innebär att det numera inte finns någon efterträdare till förbundskansler Angela Merkel. AKK har misslyckats som partiledare

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

Nyheter

Manhammar kritiserar Löfven i asylfrågan

Efterlyser en mer nyanserad migrationsdebatt.

Familj

Rebecca Hejel och Anton Petersson

i Trensum fick den 4/10 en son Willgot, som vägde 4084 g och var 55 cm.

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet