Ledarkrönika: ”Tänk lite större och våga om nytt kulturhus”

Dorte Mandrup heter arkitekten som ligger bakom det vinnande förslaget i arkitekttävlingen kring det nya kulturhuset i Karlskrona. Byggnaden kommer att tillföra nya perspektiv på omgivningen runt Stortorget i Karlskrona.
Karlskrona nytt kulturhus skisser
Foto: Karlskrona kommun

Självklart har motståndet redan formats. Direkt lanseras ett motförslag som har syftet att bli ett försök till en arkitektonisk kopia av äldre hus. Lite "mellanmjölksvarning" där ingen blir upprörd men ingen som älskar.

Med Dorte Mandrups förslag kommer stortorget att få ytterligare en årsring med en modern byggnad från 2000-talet. Det är bra. Precis så formas en stad som vill leva och utvecklas. Att blicka bakåt blir lätt en farlig väg framåt.

Kostnaden är budgeterad till knappa 220 miljoner, givetvis med risken att det kommer att bli dyrare när väl spaden går i marken. Med en investering på 220 miljoner så bör årskostnaden hamna på någonstans mellan 15-20 miljoner att driva det nya kulturhuset. En ansenlig summa som givetvis bär respekt med sig.

Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

Men samtidigt ska den sättas i relation till Karlskrona kommuns totala budget för 2019 som hamnar på nästan 3900 miljoner. Nu hoppas jag att projektet kommer se dagens ljus i verkligheten. Kulturhuset är en satsning som kan bidra till att sprida mer framtidstro i Karlskrona och offensiva projekt är alltid viktiga.

Hoppas nu att inte projektet hamnar under någons osthyvel och att man prutar på genomförandet. Använd i stället kulturhusbygget som ett inslag för att genomföra en bredare kultursatsning. Öka anslagen till kultur&fritid för att dels fylla huset med spännande innehåll och dels för att sprida satsningar utanför huset och ut i kommunens olika delar för att fler ska känna sig som vinnare på kultursatsningen.

Se huset som en del i kulturoffensiv i Karlskrona. Inte som ett isolerat husbygge. Med en offensiv kultursatsning där kulturhuset är en del kan Sandra Bizzozero och co som leder Karlskrona kommun göra skillnad på riktigt. Hoppas dom tar chansen.

Läs mer

Ronneby

Brott: Knuff på dansgolvet slutade i blodigt slagsmål

Det började med att en man i 20-årsåldern råkade stöta till 30-åringens tjejkompis på dansgolvet. När denne sa ifrån fick även han sig en knuff.

Sölvesborg

Stort intresse när nytt gym invigdes

”Det här är ett helt nytt koncept där man tränar med ett nytt tänk.”

Karlskrona

Vänstern i Blekinge nominerar Nooshi

Även Vänsterpartiet i Blekinge vill ha Nooshi Dagostar som ny partiledare.

Ronneby

Fler företag drabbade av inbrottstjuvar

Ytterligare företag på Soft Center har polisanmält att de drabbats av stöld och inbrott.

Karlskrona

Utredning vill sänka kulturhuset

En världsarvsutredning menar att det planerade kulturhuset vid Stortorget blir för högt

Lokalkorrarna

Onda makter tog plats på scen

Snabba riff, desperata skrik och dundrande trummor