Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Två blödande partier

Två riksdagspartier kämpar för sin existens som riksdagspartier; Liberalerna och Miljöpartiet. Sannolikt kommer moderata sympatisörer stödrösta på Nyamko Sabunis skadeskjutna parti vid nästa val.
Publicerad 31 maj 2020
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Vice statsminister Isabella Lövin och biståndsminister Peter Eriksson syns för lite när Miljöpartiet tappar väljare i opinionsundersökningarna. Foto: Claudio Bresciani / TT
Vice statsminister Isabella Lövin och biståndsminister Peter Eriksson syns för lite när Miljöpartiet tappar väljare i opinionsundersökningarna. Foto: Claudio Bresciani / TT

Det finns fortfarande drömmar om att den avlidna Alliansen ska få liv igen och återkomma i regeringsställning. Det är en illusion.

Det finns också socialdemokratiska sympatisörer som är beredda att stödrösta på Miljöpartiet. I många år ryckte kamrat fyra procent in för att rädda gamla vpk kvar i riksdagen.

Annons

Miljöpartiet är sprunget ur miljörörelsen och har definitivt tillfört nya viktiga perspektiv i politiken. Det vore konstigt om inte Miljöpartiet kommer in i riksdagen när vi står mitt uppe i en klimatkris. Det är Miljöpartiets givna hemmafråga.

På lördagen intervjuades miljöpartiveteranen Peter Eriksson i Sveriges radios program Lördagsintervjun. Han var självkritisk mot sitt eget parti som helt misslyckats att berätta om sina framgångar i regeringsarbetet.

Det är sant att Miljöpartiets statsråd har svårt att synas under rådande coronakris. Partiet hade behövt politiker av typen Per Gahrton och Birger Schlaug i dessa dagar.

Språkrören Isabella Lövin och Per Bolund är seriösa och dugliga statsråd. Men var finns glöden? De underpresterar som språkrör. I Greta Thunbergs Sverige borde Miljöpartiet vinna mer stöd och inte mindre stöd i opinionen.

Det andra krispartiet Liberalerna lider av sin kroniska kluvenhet. Med den svenska skolans fortsatta problem har det gamla lärarpartiet mist lyskraft. Efter åtta år med Jan Björklund som utbildningsminister har partiet tappat väljare i val efter val.

Skolan är Liberalernas hemmafråga och miljön är som sagt Miljöpartiets hemmafråga. Ändå ligger de båda partierna under riksdagsspärren i opinionsmätningarna.

När nyvalde liberala partiledare Nyamko Sabuni besökte Karlskrona i november 2019 bjöd partiet in till ett samtal på ett konferenshotell i staden. Sydöstran var närvarande. Det fanns vid den tiden en nyfikenhet på henne som ny partiordförande. Någon smekmånad med väljarna fick hon aldrig.

Idag växer besvikelsen över hennes tillkortakommanden. Partiet lyfter inte med henne - tvärtom.

Det är möjligt att små partier som sitter i en regering eller har samarbete med en regering riskerar att förlora sin själ till slut. Att ta regeringsansvar är inte alltid lönsamt i konkurrensen om väljarna.

Miljöpartiet åkte ur riksdagen 1991 men kom tillbaka vid nästa val 1994. Det tyska liberala partiet åkte ur förbundsdagen 2013 men kom tillbaka vid nästa val 2017. En sak är säker; väljarna är alltmer rörliga idag än tidigare i historien. Denna mandatperiod liknar ingen annan mandatperiod. Det kan bli regeringskris före nästa val.

Taktikväljarna kommer absolut att bli fler efter nästa val.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons