Tyskland skakade till

De starka högervindarna i många europeiska länder får stora konsekvenser för både svensk och numera också tysk inrikespolitik. Här i Sverige har en ny koalition mellan liberala partier och rödgröna partier resulterat i ett avtal (januariavtalet). Det är en rödgrön minoritetsregering som regerar.
CDU:s partiledare Annegret Kramp-Karrenbauer meddelade sin avgång på måndagen. Därmed är hon inte heller efterträdare till den avgående förbundskanslern Angela Merkel, CDU.

Januariavtalet är ett omstritt avtal, endast älskad av Centerpartiet. Än så länge ligger det fast och alla partiledare som skrivit på avtalet sitter kvar. I vårt södra grannland på andra sidan Östersjön, Tyskland, finns det en regeringskoalition som också är omstridd och onaturlig.

De två stora regeringspartierna CDU (Tysklands kristdemokratiska union) och SPD (Tysklands socialdemokratiska parti) styr i en koalition som tvingats fram för att kunna bilda en majoritetsregering. I Tyskland är det majoritetsregeringar som gäller till skillnad från Sverige där de flesta regeringar är minoritetsregeringar.

Efter timme noll i tysk 1900 talshistoria (Stunde null) när Nazityskland kapitulerade 8 maj 1945 skulle aldrig något högerextremt, antidemokratiskt och nationalistiskt parti (nazistparti) kunna få makten igen. Historien är alltid närvarande i tysk efterkrigspolitik, mer än i svensk efterkrigspolitik.

Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

När allt starkare höger- och nationalistiska vindar blåser över det årerförenade Tyskland skapar det oro i de traditionella demokratiska partierna. Det skapar också oro hos Tysklands grannar och i EU. Så här långt är det ingen som tror att den tyska demokratin kommer att vackla. Men på måndagen gick det en skakning genom ett av Tysklands mest regeringsbärande parti, CDU.

Plötsligt meddelade partiledaren att hon avgår. Hon heter Annegret Kramp-Karrenbauer, AKK kallad. Avgången innebär att det numera inte finns någon efterträdare till förbundskansler Angela Merkel. AKK har misslyckats som partiledare. Det vi sade sig nyligen efter en maktkamp i delstaten Thüringen. AKK lyckades inte förhindra en bisarr koalition mellan högerextrema AfD (Alternative für Deutschland) och CDU i Thüringen.

Skandalen i Thüringen ledde till AKK:s fall och därmed till en djup ledarkris för CDU som riskerar utvecklas till en parlamentarisk kris i det annars så stabila Tyskland. Tyskland har en särställning i Europa och i EU. Det beror på att Tyskland är den mäktigaste EU-staten. Den tyska ekonomin är urstark.

Det finns av tradition i Sverige ett stort intresse för amerikanska presidentval och valrörelser. Det märker vi nu när primärvalssäsongen startat inför presidentvalet i november. Det finns all anledning att ägna lika stort intresse i Sverige och resten av Europa för att följa vad som händer i Tyskland.

Skulle det bli en stark högergir i tysk inrikes-och utrikespolitik efter AfD:s ökade inflytande får det konsekvenser för EU. Merkel har stått för en pragmatisk migrationspolitik som står i stark kontrast till flera EU-regeringars högernationalistiska politik.

Socialdemokratiska SPD i Tyskland är ett starkt försvagat parti idag. CDU är nu också på väg att drabbas av en allvarlig försvagning. Vad konsekvenserna blir återstår att se.

Läs mer

Coronavirus

Ronneby först ut att stötta: ”Det är ett bra symbolvärde”

Ronneby kommun förskotterar aktivitetsstöd och lägger till miljonpott att söka ur

Coronavirus

Coronaeffekten: Idrottsstjärnan tappar halva lönen

Så påverkas våra internationella profilerna av coronaviruset

Coronavirus

Lista: Idrottsevenemangen som är i farozonen

Fotbollscup: ”Tvingats ställa in” – Hästhoppning: ”Lutar åt att vi kör”

Enkät

Corona: Så hanterar Blekingeklubbarna viruset: ”Fortsatt aktiv”

Vanligaste frågan inom föreningarna

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet