Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Stig-Björn Ljunggren: Vägen ur krisen enligt näringslivet

Det som kännetecknar en djup kris är att alla, säger alla, på ett eller annat sätt är i behov av stöd. Men det som gör krisen djup är det bittra faktum att detta inte är praktiskt möjligt. Resurserna, i form av pengar och tid, räcker inte till.
Publicerad 28 maj 2020
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Jan-Olof Jacke på Svenskt Näringsliv har en del bra förslag. Men lägre skatter blir det knappast.
Jan-Olof Jacke på Svenskt Näringsliv har en del bra förslag. Men lägre skatter blir det knappast.Foto: Henrik Montgomery/TT

Politik handlar om att prioritera. Visst citerar vi med glädje Olof Palmes berömda ”politik är att vilja”. Men lägger samtidigt till, med en djup suck, Göran Perssons ”politik är också att kunna”. Samt låter Mona Sahlins ”politik är att välja” vara slutrad.

Dessa sentenser sätts på sin spets under pågående coronakris. Alla vill förstås att krisen så snart som möjligt ska gå över. Och eftersom det kan dröja längre än vad många just nu hoppas, måste också de politiska ambitionerna vara utformade så att de fungerar på sikt.

Annons

Därför var det intressant att igår igår kunde läsa VD:n på Svenskt Näringsliv, Jan-Olof Jacke, på DN Debatt.

Jacke redovisade samma dystra siffror som vi hört från fler håll. Uppåt en halv miljon arbetslösa, massarbetslöshet bland ungdomar, och ingen ljusning i sikte.

Det Svenskt Näringsliv föreslår sammanfattas i fyra punkter.

För det första ska investeringsviljan uppmuntras genom att skatterna ”ses över”, vilket väl innebär att de ska sänkas. Han upprepar också vad andra sagt, att det finns stora behov framöver av investeringar i infrastruktur, klimatsmart teknik, liksom forskning och utveckling.

Den andra punkten på listan är att viljan att anställa ska ökas. Men intressant är att här nämner inte Svenskt Näringsliv i första hand att arbetsmarknadslagstiftningen måste ändras. Istället pekar de på hur viktigt det är att utbildningssystemet klarar företagens kompetensförsörjning.

Den tredje punkten på Svenskt Näringslivs lista är olika stimulanser så att människor kan komma tillbaka i arbete. Exempelvis genom att förstärkningarna av a-kassan tas bort och den borttagna karensdagen återinförs.

Slutligen lyfter de fram behovet av att Sverige fortsätter sitt engagemang för frihandeln. Och därmed intensifierar sitt engagemang i EU.

Det intressanta med Svenskt Näringslivs lista är att de flesta punkter går att hålla med om. Visst är det centrala att den tillfälliga krishanteringen inte gör att vi glömmer bort de långsiktiga stora investeringarna.

”Framförallt är näringslivets betoning av kompetensförsörjningen intressant, inte minst i skuggan av grälet om eventuella förändringar av anställningstryggheten.”
Stig-Björn Ljunggren

Framförallt är näringslivets betoning av kompetensförsörjningen intressant, inte minst i skuggan av grälet om eventuella förändringar av anställningstryggheten.

Vi får påminna om att socialdemokraterna på sin senaste partikongress lade fram ett mycket ambitiöst program på detta område.

Annons

Men när det gäller skatterna är väl snarare förväntningarna att vi i framtiden får räkna med högre beskattning av kapitalet medan pålagorna på arbete snarare bör minska.

Opinionen går rätt tydligt i den riktningen.

Det dilemma som politikerna har att lösa är att ösa på tillräckligt med krisresurser för att en återstart ska vara möjlig. Men samtidigt inte ta i så mycket att det inte finns resurser som räcker hela vägen ut.

Det gäller att ha viljan. Att bestämma vad som kan göras. Och sedan välja.

Stig-Björn Ljunggren
Annons
Annons
Annons
Annons