Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Våldet börjar med hatet

Vålds- och hatideologier börjar med retoriken. Det sker i form av hatfulla utfall i tal, i paroller och i flygblad. Så var det i mellankrigstidens Tyskland. I dag hörs och syns hatretoriken på sociala medier som alla kan följa över hela världen.
Publicerad 18 mars 2019
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Skolungdomar tänder ljus för offren i Christchurch i Nya Zeeland.  Foto: Vincent Yu/AP
Skolungdomar tänder ljus för offren i Christchurch i Nya Zeeland. Foto: Vincent Yu/AP

Hatretoriken i Tyskland ledde fram till en konferens i Wannsee utanför Berlin i januari 1942, Under några timmar satt höga tyska nazistiska pampar i en vacker villa och drog upp planerna för hur alla Europas judar skulle utrotas. Även Sverige skulle göras ”judefritt.”

Det gick fort innan retoriken i Tyskland övergick i folkmord.

Annons

Men vad har nazismen i Tyskland med dagens verklighet att göra i Sverige? Svaret är att hatet lever kvar i generationer och är gränslöst. Hur ska alla humanistiska, demokratiska och goda människor förhålla sig till hatet?

Säkerhetspolischefen Klas Friberg gick på söndagen i SVT:s program Agenda ut med en varning hur vi uttrycker oss i politiken. Han vände sig speciellt till politiker och opinionsbildare. Det höga tonläget i debatten riskerar att radikalisera svenska högerextremister, anser Säpoledningen.

Det höga tonläget har skruvats upp av extremisterna själva. Och det sker i huvudsak på nätet. Där hatas högt och fritt utan hämningar. Massmördaren i Nya Zeeland sände direkt på Facebook hur han mördade muslimer i två moskéer i Christchurch.

”Den våldsbejakande högextremismen kan aldrig mötas med tystnad eller ett lägre tonläge. Det gäller all extremism.”

Rasisterna hittar varandra och bekräftar varandra på nätet. Facebook och andra sociala medier måste snabbt och effektivt sätta stopp för alla krafter som missbrukar friheten på nätet. Det går inte att ha en slapp ultraliberalism i synen på hatretoriken.

Det var inte så många år sedan politiker och opinionsbildare tyckte media inte skulle ge utrymme till extremister. De skulle tigas ihjäl. Det var en värdelös strategi. Den våldsbejakande högextremismen kan aldrig mötas med tystnad eller ett lägre tonläge. Det gäller all extremism.

Granskning av hatbudskapen, debatt och opinionsbildning är inte till för att prata omkull rasister utanför för att varna främst unga människor att dras in i extrema miljöer.

Statsminister Olof Palme, S, var utsatt för hat och hot under många år innan en mördare släckte hans liv en februarinatt 1986. Mördaren var troligen en person som hatade Palme för det han stod för.

Palme var öppet kritisk mot USA:s krig i Vietnam. Han bekämpade apartheid i Sydafrika. Palmes tonläge uppfattades som onödigt aggressivt av delar av högern på sin tid.

Hatfyllda, våldsbejakande människor är farliga och ska betraktas som säkerhetsrisker. Det är därför vi har en säkerhetspolis. Bekämpningen av alla hatideologier ska ske med sakkunskap och historiemedvetande. Lär av historien.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons