1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Allt populärare att handla reko

I mars förra året drog Reko-ringen i gång i Blekinge för att närproducerade råvaror skulle bli mer lättillgängliga. Sedan dess har rörelsen vuxit och allt fler köper och säljer.
– Jag uppskattar att omsättningen var nära en miljon i slutet av förra året, säger Heike Tlatlik, initiativtagare till Reko-ringen.
Så här kan det se ut vid ett utlämningstillfälle.
Foto: Matilda Ohlsson

Blekinge har många mathantverkare och producenter på landsbygden. De hade dock svårt att nå ut till kunderna. I mars 2018 startades därför Reko-ringen.

– Jag funderade på att lägga ner eftersom ingen hittade ut hit. Man kan inte vänta hela veckan på att någon ska komma ut. Nu kommer vi till dem för de har varken tid eller lust att komma ut till oss, säger hon.

Responsen har varit bra både från kundernas och producenternas sida. Heike berättar att flera av kunderna inte visste att det fanns så många producenter och mathantverkare i Blekinge.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

I början var det några få försäljare som deltog. Nu har Reko-ringen 30 aktiva producenter i Blekinge. De erbjuder allt från viltkött till ägg, ost, grönsaker och honung. Reko-ringen finns i hela länet och de fem Facebooksidorna har över 10 000 medlemmar.

– Jag uppskattar att omsättningen var nära en miljon i slutet av förra året, säger Heike.

I dag är Reko-ringen inte bara ett sätt att göra affärer utan även en möjlighet för kunder och försäljare att umgås.

Reko-ringen finns på flera platser i Sverige. I Blekinge åker producenterna runt till de tre kommunerna varannan vecka och lämnar ut varor som kunderna har beställt genom rörelsens Facebooksidor.