Året i bilder - del 2

Nu fortsätter vår tillbakablick på nyhetsåret 2019

En lokförare skadade sig vid en kraftig kollision mellan ett Öresundståg och ett traktorsläp den 29 april.

Övriga 54 personer ombord klarade sig utan skador. Olyckan skedde i Sölvesborg.

Foto: Henrik Smångs

– Tåget tutade och sen small det till. Det är skönt att det gick bra, det kunde gått mycket värre, sade en resenär som Sydöstran pratat med.

Under våren gjorde kommunen en oanmäld inspektion på en pizzeria i Karlskrona.

Miljöinspektören kunde då konstatera att man använde en borrmaskin till att blanda tomatsås.

I april fick Ronneby sin första sushirestaurang och i Karlshamn drabbades Coop Österport av ett rån när tre maskerade personer trängde sig in via fastighetens baksida.

Foto: Gunnel Persson

I våras var det val till Europaparlamentet och Liberalerna kampanjade bland annat med en film som till en början inte gick att sprida i sociala medier.

Filmen, där två män håller hand och pussas, gick inte att marknadsföra på Facebook. Innehållet var nämligen ”sexuellt antydande”.

Den kända matbutiken Nya Espehallen i Ronneby försattes i början av maj i konkurs.

Samma månad kunde Sydöstran visa övervakningsbilder från när en misstänkt tjuv tog sig in i Ica Nära-butiken i Jämshög. Bilderna visar en maskerad man som håller på att stjäla postpaket och lägger dem i en säck.

På Parkgatan med utsikt över utvandrarstatyn Karl-Oskar och Kristina i Karlshamn syns en tegelvilla från 1912. Här har Tyska Rikets vicekonsulat inrymts strax innan andra världskriget bröt ut. I våras var den till salu med utgångspriset 8,5 miljoner kronor.

”Raka rör och öppna spjäll, era döttrar kommer inte hem ikväll” och ”fruntimmer är madrasser med hål i” - så löd Fordons- och transportprogrammets banderolltext lagom till studentutsparken i Karlshamn i somras. Ett budskap som blev hett omdebatterat.

Foto: Mattias Mattisson

I somras var det som vanligt dags för Sweden Rock Festival i Norje. En av nyheterna får året var att man för första gången såg polishästar bland hårdrockarna. För att skydda djuren från alltför hög musik, hade de hörselskydd instoppade i öronen.

Foto: Maths Olsson

På tal om hästar: En av Sveriges äldsta hästar; ponnyn Hamo från Holmsjö dog i somras. Han blev 45 år och många minns honom från sin barndom.

Under sommaren fick länsstyrelsen akut omhänderta 28 husdjur från en bostad i östra Blekinge.

Foto: Länsstyrelsen Blekinge

Inne i huset låg stora högar av nedtrampad avföring, uppemot fem centimeter – och en liten vattenskål på en halv liter för 16 hundar.

En av årets märkligaste bilder togs av Patrik Eliasson i Karlskrona som en sen sommarkväll såg en häpnadsväckande molnformation på himlen.

– Det såg faktiskt ut som djävulen själv. Jag såg bilden av djävulen direkt i molnet, men det försvann lika fort som det kom.

Foto: /TT

Den 19 juli var tanken att Gyllene Tider skulle ta sin avskedsturné till Ronneby Brunnspark. Så blev inte fallet, eftersom frontmannen Per Gessle blivit sjuk, kunde Sydöstran tidigt berätta. I stället genomfördes konserten vid ett senare tillfälle.

586 meter lång och sex meter bred blev Blekinges nya gokartbana som invigdes i somras. Sydöstran fick vara med och provköra.

Foto: Mattias Mattisson

Onsdagen den 3 juli klockan 10.00 var det dags – Max öppnade sin restaurang i Viggenområdet i Ronneby.

– Kul när det händer något i Ronneby, därför är vi här, sade Rosé-Marie Sandberg som var först i kön med kompisen Christel Nilsson.

I juli råkade en långtradare köra fast på parkeringen till ICA Maxi i Olofström och Sydöstran kunde fånga händelsen på bild. Ett skjul med kundvagnar skadades i samband med händelsen.

Sammanfattningen av 2019 fortsätter på Sydöstran. Håll utkik efter del 3 av Året i bilder.

Läs mer

Ledare

Är vi dömda till evig distansering?

Det är till och med så att man reagerar med förskräckelse och obehag när man ser några på teve som står för tätt eller kramas. De får ju inte.

Ronneby

Krögare utsatt för spritstöld

En mängd alkoholhaltiga drycker stals när en restaurang i centrala Ronneby utsattes för inbrott under den gångna helgen.

Lokalkorrarna

Amerikanske sångaren fick publiken att dansa i kyrkan

Humor blandades med allvar

Karlskrona

Utredning vill sänka kulturhuset

En världsarvsutredning menar att det planerade kulturhuset vid Stortorget blir för högt

Karlskrona

Matsvinn: Kraftig minskning - Blekinge 15:e bäst i landet

”Tillsammans gör vi tydlig skillnad”.

Lokalkorrarna

Onda makter tog plats på scen

Snabba riff, desperata skrik och dundrande trummor