Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Blekinge har högst coronaökning i landet

De senaste dagarna har Blekinge haft högst ökningstakt av antal coronafall i hela Sverige.
Smittskyddsläkare Bengt Wittesjö tror att det är nu det börjar för Blekinges del och benämner torsdagen som ”Dag noll”.
Blekinge • Publicerad 4 juni 2020
Foto: Mattias Mattisson

Sedan i måndags har Blekinges coronafall ökat med nästan 40 fall. De två senaste dagarna har ökningen varit 18 fall vardera.

Det innebär att Blekinge de senaste dagarna har haft en femprocenting ökning av coronafall, vilket är högst i hela Sverige, enligt Wittesjö.

Annons

– Vår bedömning är att detta är dag noll och att vi kan förvänta oss en snabb ökning framöver både av fall och patienter som behöver vård. Det är detta vi har förberett oss för, säger Bengt Wittesjö.

Region Blekinge har därför infört att alla vårdanställda ska använda visir eller munskydd vid ansiktsnära arbete med alla patienter som är i riskgrupp. Alla patienter som skrivs ut från sjukhuset till särskilda boenden eller kortidsboenden ska dessutom coronatestas, oavsett om de har symtom eller inte.

Region Blekinge har även breddat indikationerna för när en patient ska testas, framför allt på särskilda boenden.

– Tidigare har vi bara tagit prov på patienter som har symtom men nu ska vi testa alla patienter och personal om vi upptäcker ett eller flera fall på ett boende, säger Bengt Wittesjö.

Borde ni ha infört de här rutinerna tidigare såhär i efterhand?

– Det är möjligt att det hade förändrat saker och ting om vi hade infört detta tidigare på de avdelningar där vi har haft smittspridning, men i början hade vi också brist på skyddsutrustning, säger chefsläkare Peter Jansson.

– Det är heller inte vetenskapligt bevisat eller bevisat med erfarenhet att de här skydden faktiskt har effekt så det är svårt att säga, säger Wittesjö.

Blekinges coronatopp väntas nu sammanfalla med semesterperioden där det vanligtvis är svårt att bemanna upp sjukvården, vilket Peter Jansson känner viss oro inför.

– Vi känner en oro men vi har ännu en tillförsikt att vi ska kunna reda upp det här under sommaren eftersom vi har haft tid för planering. Men saker händer snabbt och lite oväntat. Jag är övertygad om att vi kommer kunna fortsätta hantera oväntade situationer i fortsättningen också, säger Peter Jansson.

Sarah RätzerSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons