Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Då kommer beslutet om eventuellt åtal i Palme-mordet

Åklagare Krister Petersson har för avsikt att fatta beslut i åtalsfrågan i Palmeutredningen före den 1 juli, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.
Brott (TT) • Publicerad 29 maj 2020
Chefsåklagare Krister Petersson är förundersökningsledare i utredningen om Palmemordet.
Chefsåklagare Krister Petersson är förundersökningsledare i utredningen om Palmemordet.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Krister Petersson har tidigare sagt att han antingen kommer att väcka åtal eller lägga ned utredningen om mordet på Olof Palme före sommaren 2020.

I en intervju med SVT:s "Veckans brott" tidigare i år sade Krister Petersson att han är optimistisk om att kunna presentera vem det var som var ansvarig för mordet 1986 på landets dåvarande statsminister.

Ingen person är delgiven misstanke för mordet.

Marc Skogelin/TT

Fakta

Tidigare spår i mordutredningen

33-åringen: Var den första att anhållas som misstänkt efter flera tips om att mannen ska ha uttryckt hatiska kommentarer om Palme. Mördades i USA 1993.

Christer Pettersson: Hörs av polis redan 1986, men anhålls som misstänkt först 1988. Året därpå pekar Lisbet Palme ut Pettersson, och han döms i Stockholms tingsrätt till livstids fängelse för mordet men frias i november av Svea hovrätt. Avled 2004.

PKK-spåret: 20 kurder, däribland tolv PKK-anhängare, tas till förhör 1987. Detta mot bakgrund av att organisationen, av regeringen förklarad som en terrororganisation, troddes kunna ha haft både motiv och förmåga att slå mot svenska intressen.

Sydafrikaspåret: Hamnar i fokus 1996. Går ut på att det var den sydafrikanska underrättelsetjänsten som låg bakom mordet på statsministern, enligt teorin på grund av Palmes kamp mot landets dåvarande apartheidregim.

Skandiamannen: Fanns med tidigt i utredningen som vittne. Jobbade på försäkringsbolaget Skandia intill. Sade sig ha lagt Olof Palme i framstupa sidoläge, men det kunde inte bekräftas. Han avfärdades både som vittne och gärningsman. Enligt tidningen Filter hade han genom en vän tillgång till vapen av den typ som användes vid mordet. Skandiamannen ska också ha hyst agg mot Palme. Han dog år 2000.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons