Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Folktandvården kallar patienter igen

100 000 munskydd tryggar folktandvårdens verksamhet i flera månader. Från och med i dag, den 25 maj, börjar man kalla patienter igen.
BLEKINGE • Publicerad 25 maj 2020
Foto: /TT

Sedan den 6 april har folktandvården endast tagit emot akuta patientbesök på en mottagning i Karlskrona och en i Karlshamn. Man meddelade tidigare att man skulle fortsätta hålla mottagningsverksamheten stängd över sommaren.

Men nu öppnar folktandvårdens kliniker i stället för fler besök och man kommer att kalla patienter igen. Orsaken är en ökad tillgång till munskydd.

Annons

100 000 munskydd tryggar verksamheten i 4-5 månader och nya leveranser är på väg in.

– Vi startar i det tempo som är möjligt med hänsyn till vår bemanning, sommarsemestrar och Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att hålla avstånd. Det innebär att vi behöver ha det lite glesare än vanligt i våra väntrum, och därmed också i våra bokningar, säger Håkan Bergevi, tandvårdsdirektör i Region Blekinge.

Håkan Bergevi, tandvårdsdirektör.
Håkan Bergevi, tandvårdsdirektör.Foto: Mattias Mattisson

I ett första skede prioriteras nu barn och unga vuxna, det vill säga patienter i åldern 3–23 år.

– Full drift blir inte aktuell förrän senare i år, under förutsättning att smittspridningen börjar minska, säger Håkan Bergevi.

Akuta fall behandlas som tidigare, men efter sommaren planerar man att kunna ta emot även de patienterna på klinikerna som vanligt.

Patienter med sjukdomssymptom uppmanas fortsatt att inte besöka tandvården. All uppsökande verksamhet, exempelvis på äldreboenden, kommer fortfarande att vara pausad.

Matilda OhlssonSkicka e-post
Johanna SpogardhSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons