1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i Blekinge. Grovt olaga hot i Sösdala i Skåne.
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

Under natten till fredagen greps två personer i Sösdala i Skåne.

– De är precis införda här. En man har gått runt och visat en stor revolverliknande pjäs utanför ett bostadshus i Sösdala, säger Marielle Kamp, jourförundersökningsledare vid polisen i Kristianstad, klockan 02.30.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Det handlar om en man och en kvinna som inledningsvis misstänks för grovt olaga hot. Båda två är i 30-årsåldern.

Gripandet skedde klockan 01.10.

– Vi ska höra dem nu och jobba vidare på det, så får vi se vad det blir av det, säger Kamp.

På fredagsmorgonen är båda två fortfarande frihetsberövade.

En man har anmält till polisen att han rånats av flera personer i Tivoliparken i Kristianstad på torsdagskvällen.

– Det ska ha kommit fram okända män till honom och slagit honom med tre, fyra knytnävsslag i ansiktet och tilltvingat sig hans mobiltelefon, säger Marielle Kamp, jourförundersökningsledare vid polisen i Kristianstad.

Ingen person har gripits under natten till fredagen. Mannen ska ha skadats ”lindrigt”, enligt polisen.

– Han tog sig till ett hotell där han fick hjälp, säger Kamp.

Händelsen ska ha inträffat vid 21.30-tiden.

En bilförare i 30-årsåldern stoppades av polis i Vinslöv på natten till fredagen.

Det var klockan 03 som mannen kontrollerades. Han misstänks nu för drograttfylleri och narkotikabrott.

– Man anträffade lite misstänkt narkotika. Han hade körkort, men det tog vi ifrån honom, säger Marielle Kamp, jourförundersökningsledare vid polisen i Kristianstad.

Sverige

Vid midnatt mot fredagen larmades polisen om misshandel i Hjo.

– Ett ex har kommit hem och misshandlat målsäganden med slag och sparkar både i mage och ansikte. Så hon fick avföras med ambulans till SKAS (Skaraborgs sjukhus), säger Ulf Andersson, stationsbefäl vid Skövdepolisen.

Målsäganden är en kvinna, som uppges vara gravid, och den misstänkte en man. Båda i 30-årsåldern.

– Vi har inte hittat honom, men det finns ett häf (hämtning till förhör) beslutat på honom, säger Andersson.

Brottsrubriceringen är grov misshandel.

Världen

Minst 44 personer har omkommit i samband med en explosion vid en kemikaliefabrik i östra Kina, enligt kinesisk statsmedia.

Den kinesiska dagstidningen Folkets Dagblad rapporterar att minst 90 personer har skadats allvarligt i samband med explosionen, som inträffade på torsdagseftermiddagen lokal tid.

Strax efter explosionen registrerades ett mindre skalv med magnituden 2,2 i staden Lianyungang som ligger nära olycksplatsen.

Fönster i närliggande hus krossades av kraften från explosionen och flygbilder visar stor förstörelse i ett industriområde där flera bränder rasade in på fredagsdygnet. (TT)

Minst sex personer har dödats och sju har skadats efter att en bil plöjt in i en folksamling i den kinesiska staden Zaoyang, uppger statskontrollerade CCTV.

Föraren ska ha skjutits till döds av polisen.

Händelsen inträffade tidigt på fredagsmorgonen lokal tid i Hubeiprovinsen i centrala Kina. (TT)

Mannen som anklagas för att ha skickat brevbomber till ett antal framträdande demokrater och Trump-kritiker har erkänt sig skyldig.

Cesar Sayoc, som greps i Florida i oktober, erkänner 65 brottspunkter och riskerar livstid i fängelse. Domen mot honom förväntas i september.

Sayoc bad om ursäkt för sina handlingar i en domstol i New York på torsdagen. Minst 16 olika brevbomber, bland annat till expresident Barack Obama, skickades i höstas. (TT)

Nya Zeeland samlades på fredagseftermiddagen lokal tid för att hedra offren vid förra veckans terrordåd i staden Christchurch på Sydön.

Fredagsbönen hölls i en park i närheten av al Noor-moskén i Christchurch, och evenemanget, som direktsändes i nyzeeländsk tv, inleddes med två tysta minuter.

Bland de tusentals människor som hade samlats i parken fanns premiärminister Jacinda Ardern, som på torsdagen meddelade delar av landets nya, skärpta vapenlagar. (TT)