1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan några större nyhetshändelser i Blekinge.

Sverige

Det ska bli enklare för Ekobrottsmyndigheten och Kronofogden att förbjuda bolagsmålvakter att bedriva näringsverksamhet, skriver Dagens Nyheter.

Från och med i höst ska målvakter, det vill säga personer som agerar ansiktet utåt i bolag på uppdrag av den verkliga företrädaren, kunna beläggas med näringsförbud även om de inte åtalats för brott.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

De misstänkta målvakterna ska i stället utredas för om de grovt åsidosatt sina skyldigheter i bolagen, till exempel om de inte betalat rätt skatt och avgifter. Därefter ska de kunna beläggas med näringsförbud i tingsrätten genom ett så kallat ärendemål, som innebär en enklare process än ett traditionellt brottmål.

– Det är ett listigare sätt att jobba på tror vi, och ett sätt att stoppa långa serier av bedrägerier i ett tidigare skede. Ofta kan en målvakt sitta i 10-20 bolag, säger Johannes Paulson på Kronofogden till DN. (TT)

Den globalt omtalade klimataktivisten Greta Thunberg har medvind över Atlanten. På Twitter skriver hon att båten Malizia II beräknas nå New York sent på tisdagen.

– Vi gör nu 20–25 knop, i går kom vi upp i 30 knop, säger Thunberg i en videosnutt , där hon också påpekar att den starka medvinden innebär "mycket hård sjö, väldigt höga vågor".

Thunberg är inbjuden till FN:s klimatmöte i USA i september och klimatkonferensen COP25 i Chile i december. (TT)

Världen

Två personer greps på söndagskvällen efter en dramatisk biljakt i närheten av finländska Tammerfors.

Enligt tidningen Ilta-Sanomat var bilen svenskregistrerad och Svenska Yle rapporterar att skott avlossats mot polisen under jakten.

Finländsk polis har hittills inte bekräftat om de gripna personerna är desamma som misstänks ha skottskadat två poliser i Borgå under natten mot söndagen, men de tros ha något med Borgåskjutningen att göra. (TT)

Hongkongpolisen uppger att 36 personer greps i samband med söndagens protester i staden. Den yngsta är 12 år gammal.

Söndagens gatuprotester blev våldsammare än tidigare då demonstranter bland annat kastade brandbomber och polisen svarade med vattenkanoner och tårgas.

För första gången sedan oroligheterna inleddes avfyrade polis ett skott. Men det finns inga uppgifter om att någon skottskadats. (TT)