1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Fem personer misstänks för narkotikabrott i Blekinge under natten.
Foto: Johan Nilsson/TT

Blekinge

En man i 40-årsåldern misstänks för ett flertal brott i Ronneby på natten till fredagen.

Det var vid 01-tiden som väktare uppmärksammade en bil som stod parkerad på ett avvikande sätt.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

– Då sticker han från dem och de kör efter och kontaktar oss. Vi misstänker att han har varit inne på ett område som tillhör kommunen, gått runt där och förmodligen letat efter saker, säger Magnus Hansson, jourförundersökningsledare vid polisen i Karlskrona.

Mannen, som är känd av polisen sedan tidigare, greps. Men gripandet hävdes senare varpå mannen istället omhändertogs för berusning. När han nyktrat till ska han förhöras.

– Han kommer väl att släppas här framåt morgonkvisten, säger Hansson.

Misstankarna gäller olaga intrång, häleri, drograttfylleri och ringa narkotikabrott (eget bruk och innehav).

– I bilen han körde anträffas narkotika och gods som förmodligen inte är hans. Hund var på plats och spårade där han varit och då fanns det mer narkotika i spåret, säger Magnus Hansson.

En bil med fyra personer i jagades av polis i Karlshamn under natten till fredagen.

Det var när bilen skulle kontrolleras som förare valde att köra från platsen. Men polis fick senare stopp på fordonet.

I bilen åkte fyra personer som är kända av polisen sedan tidigare.

– Vi gör husrannsakan i fordonet för att leta efter narkotika. Föraren (en man) misstänks för drograttfylleri, grov olovlig körning och ringa narkotikabrott (eget bruk), säger Magnus Hansson, jourförundersökningsledare vid polisen i Karlskrona.

De andra tre i bilen, två män och en kvinna, misstänks också för narkotikabrott (eget bruk).

– I nuläget vet jag inte om det även är innehav, säger Hansson strax före klockan 05.

Skåne

Ett stort strömavbrott drabbade under torsdagskvällen över 9 000 hushåll i Malmö. Strax efter midnatt meddelade elleverantören Eon att problemet var löst och att samtliga hushåll hade fått elen tillbaka.

Orsaken till strömavbrottet var ett tekniskt fel. (TT)

Världen

Nödläge har utlysts i delar av den amerikanska delstaten Georgia inför orkanen Dorian som väntas nå USA:s syöstra kust.

Georgiaguvernören Brian Kemp skriver att invånare längs USA:s sydöstra kust "potentiellt kan påverkas katastrofalt" av ovädret.

Grannstaten Florida utlyste redan i onsdags nödläge inför orkanens ankomst. Dorian väntas dra in över sydöstra USA på måndag som en kategori 4-orkan, den näst högsta kategorin på skalan. (TT)

Joshua Wong, en av proteströrelsens ledargestalter i Hongkong, uppges vara en av tre personer som har gripits.

Den demokratiförespråkande aktiviströrelsen Demosisto skriver på Twitter att Wong med våld knuffades in i en minibuss och att rörelsens jurister följer ärendet. Ytterligare en person med koppling till Demosisto uppges ha gripits.

Polisen har inte kommenterat uppgifterna.

22-årige Wong var en av ledargestalterna under protesterna 2014, den så kallade paraplyrörelsen. Han har fängslats flera gånger och släpptes fri senast i juni i år.

I samband med Hongkongprotesterna, som har pågått sedan i juni, har över 850 personer gripits. På torsdagskvällen kom även uppgifter om att en annan ledargestalt, Andy Chan som även går under namnet Chan Ho-Tin, greps på Hongkongs flygplats när han skulle åka till Japan. (TT)

Alla som reser till Nya Zeelands största stad Auckland uppmanas att se till att de är vaccinerade mot mässling, då landet just nu är drabbat av sitt värsta mässlingutbrott på över 20 år.

"Man bör försäkra sig om att man är vaccinerad minst två veckor i förväg om man överväger att resa in i eller ut från Auckland", säger Julie Anne Genter från landets folkhälsomyndighet, i ett uttalande.

I Nya Zeeland har 849 fall av mässling rapporterats hittills i år, inte sedan 1997 har landet drabbats av så många fall. Av dessa rapporterades 731 fall i Auckland och nära en tredjedal av fallen har upptäckts under de senaste två veckorna, rapporterar Radio New Zealand. Spridningen av sjukdomen utanför Auckland har däremot varit begränsad.

Tidigare i veckan skickades omkring 300 högstadieelever hem från en skola i Auckland, då 13 barn hade smittats. Alla elever som inte är vaccinerade uppmanas att stanna hemma till på måndag.

Antalet fall av mässling ökar globalt. I USA har över 1 200 fall rapporterats i år. Det är landets värsta utbrott sedan 1992. (TT)