1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Husbil och bil misstänkt antända i Ronneby. Detonation i Hässleholm.
Foto: Johan Nilsson/TT

Blekinge

En husbil och en bil fattade eld på Persborg i Ronneby under natten till onsdagen.

Larmet om branden kom klockan 02.45. Räddningstjänst och polis skickades till branden.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

– Den är släckt nu. Men vi är fortfarande kvar på plats. Det finns inga uppgifter om personskador, säger Christer Lindau, insatsledare vid Räddningstjänsten östra Blekinge.

Polisen rubricerar händelsen som skadegörelse genom brand då det finns uppgifter om att branden kan vara anlagd.

Skåne

Vid 04-tiden ska en explosion ha inträffat vid en villa i Stoby utanför Hässleholm. Ingen person ska dock ha skadats fysiskt.

– Vi har haft någon form av detonation vid ett bostadshus i Hässleholm, säger Johanna Bryhagen, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Kristianstad.

Detonationen ska närmare bestämt ha skett i en carport vid villan. Polis åkte till platsen efter att flera personer hört en hög smäll. Inledningsvis rubriceras händelsen som allmänfarlig ödeläggelse.

– Det är materiella skador. Inga personskador, säger Bryhagen.

Bland annat ska fönster ha krossats på villan och det är även skador på marken och på carporten, enligt polisen.

På onsdagsmorgonen är ingen person misstänkt.

– Vi har spärrat av platsen och kommer att genomföra en teknisk undersökning där, så får vi se vad den har att ge, säger Johanna Bryhagen.

Innan undersökningen sker ska Nationella bombskyddet göra en kontroll. Polisen kommer även att förhöra vittnen på platsen.

Sverige

En allvarlig olycka har skett på E4 norr om Lagan under natten till onsdagen. Trafiken leddes om.

– Det är av allvarligare slag. En person har omkommit, säger Mattias Svensson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Växjö, till Smålandsposten.

Enligt Sveriges Radio P4 Kronoberg är det en man i 40-årsåldern som avlidit.

Larmet om olyckan kom klockan 00.52. Den ska ha skett i södergående riktning på E4 norr om Lagan.

Uppgifterna om hur många fordon som var inblandade har varierat under natten. Men enligt polisen och Trafikverkets pressjour är det två lastbilar samt en skåpbil med släp som är inblandade.

Personen som avled färdades i skåpbilen.

– Initiala uppgifter säger att åtminstone någon är allvarligt skadad, sade Mattias Svensson inledningsvis.

Men det är inte fler personer än en som skadats fysiskt, meddelade han senare.

Ett stort antal utryckningsenheter skickades till olycksplatsen. E4 stängdes av i området timmarna efter olyckan.

Efter det inledande räddningsarbetet arbetade räddningstjänstens personal med att sanera vägen. Prognosen för när vägen kan öppna har flyttats fram flera gånger under natten. Det senaste budet är klockan 07.45. Strax före dess är vägen endast avstängd i södergående riktning.

En person hittades utomhus i Norrköping under natten med vad polisen beskriver som skador orsakade av något vasst föremål.

– Personen fördes med ambulans till sjukhus. Sedan vet jag inte mer. Vi jobbar på platsen för att bringa klarhet i vad som hänt, säger Mariana Persson, vakthavande befäl på polisen till Aftonbladet.

Två personer är frihetsberövade i ärendet, skriver polisen på sin sajt.

Polisen utreder händelsen som försök till mord. (TT)

Världen

Protesterna efter att flera katalanska separatistledare fått sina domar fortsatte sent under tisdagen. "Det är uppenbart att vad vi ser här inte är en fredlig rörelse", skriver regeringen som svar på demonstrationerna.

Fredliga demonstrationer ordnades under kvällen på flera ställen i Katalonien. I Barcelona deltog runt 40 000 personer, i Girona 9 000.

Men på flera ställen övergick demonstrationerna till mer våldsamma konfrontationer. I Barcelona var kravallpolis under tisdagskvällen utkommenderad för att möta maskerade demonstranter som kastade gatsten mot polisen och tände eldar på gatorna.

Även från Tarragona, Girona och Lerida rapporterades om bråk mellan polis och demonstranter. Utöver konfrontationerna blockerades vägar, inklusive huvudleden från Barcelona till Frankrike, liksom järnvägsspår, av demonstranter. (TT)

Recep Tayyip Erdogan är inte oroad över USA:s sanktioner mot landet, och kommer inte att utlysa vapenvila i nordöstra Syrien. Det säger den turkiske presidenten till inhemsk media.

– De säger till oss att vi ska utlysa vapenvila. Vi kan aldrig utlysa vapenvila, sade Erdogan enligt tidningen Hurriyet, och lade till att det gällde ända tills Turkiet har rensat gränsen från "terrororganisationen", och syftar på den kurdiska YPG-milisen.

Erdogan, som lät sig intervjuas på ett flygplan väg hem från Azerbajdzjan, sade sig heller inte vara oroad över att den syriska regimens styrkor har gått in i staden Manjib

– Regimens intåg i Manbij är inte en så väldigt negativ utveckling för oss. Varför? För att det är deras eget land, sade han och lade till att det viktiga för Turkiet är att få bort den kurdiska milisen.

USA:s vicepresident Mike Pence och utrikesminister Mike Pompeo reser under onsdagen till Ankara för att bland annat träffa Erdogan, och då försöka få presidenten att avbryta offensiven mot kurderna. (TT)