1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Försvunnen man i Blekinge fortfarande borta. Dubbla bilbränder i Kristianstad.
Foto: Johan Nilsson/TT

Blekinge

En 59-årig man är anmäld försvunnen i Blekinge. Det skriver Missing People på sin Facebook-sida.

Mannen såg senast under tisdagen på Sturkö i en beige/ljusgul Saab 9-3.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Enligt Missing People har mannen grå/brunt hår. Han är cirka 184 centimeter lång och väger cirka 78 kilo. Han var vid försvinnandet klädd i blå jeans och kan ha mörkblå jacka.

Polisen vill ha tips via telefon på 114 14 om man har information som kan leda till att personen återfinns. Mannen har inte återfunnits under natten till torsdagen, meddelar polisen i Karlskrona.

Skåne

Strax före klockan 01 kom larm om en bilbrand på Gamlegården i Kristianstad. Och inte långt därefter ett larm om bilbrand på Östermalm.

– Vi har en fullt utvecklad brand i en bil på en parkering här. Den är nersläckt nu, säger Joakim Norlander, styrkeledare vid räddningstjänsten i Kristianstad, klockan 01.30 från Gamlegården.

Ytterligare en bil har skadats där, berättar han.

Parkeringen ligger vid Ingelstadsgatan. Polis skickades också dit. Det är oklart hur branden startat.

En knapp timme senare kom larm om en till bilbrand i Kristianstad. Den här gången på Östermalm, vid Åldermannagatan.

– Fullt utvecklad brand i bil, brand i släp och i tujahäck precis bredvid. Vi har släckt ner alltihop, säger Norlander klockan 02.20.

Polis åkte även till den brandplatsen och har gjort anmälningar om skadegörelse genom brand när det gäller båda händelserna. Ingen person är dock misstänkt på natten till torsdagen.

Inga personer ska heller ha skadats vid någon av bränderna.

Sverige

En man i 35-årsåldern har hittats skjuten utomhus i västra Västerås. Området är avspärrat i väntan på teknisk undersökning, men polisen har ingen misstänkt.

Offret fördes till sjukhus med skador i benet som beskrivs som inte livshotande.

"Händelsen rubriceras som grov misshandel och grovt vapenbrott", skriver polisen på sin sajt. (TT)

En misstänkt explosion har skett vid en fastighet i Traneberg i västra Stockholm, rapporterar Expressen. Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse.

– Klockan 23.48 fick vi larm om att någon hört en smäll. När vi kom till platsen visade det sig att det var fönsterrutor som var trasiga på en fastighet, säger polisens presstalesperson Per Fahlström till TT.

Nationella bombskyddet och polisens tekniker har i natt genomfört teknisk undersökning vid den misstänkta brottsplatsen.

– Vad som exploderat är ännu för tidigt att säga, säger Per Fahlström.

Ingen person ska ha skadats i samband med smällen. (TT)

Världen

En person har omkommit och minst fem saknas efter översvämningar i nordöstra Spanien.

Kraftigt regn har orsakat översvämningar och skred. Många vägar i området blivit obrukbara och både tåg och flyg har ställts in. Tusentals hushåll är utan el.

Ovädret har även drabbat södra Frankrike. Det franska järnvägsbolaget SNCF meddelar att det inte kommer att gå några tåg mellan Montpellier och Toulouse respektive Spanien tills åtminstone den 4 november. (TT)

Facebooks vd Mark Zuckerberg säger att han kan tänka sig att omvärdera beslutet att lansera kryptovalutan libra om den inte får myndighetsgodkännande i USA.

Under onsdagen frågades Zuckerberg ut i representanthusets finansutskott om den digitala valutan.

– Om vi i slutändan inte får godkännande kommer vi inte längre att vara en del av projektet, sade Zuckerberg enligt CNN.

Facebook-vd:n fick inte bara svara på frågor kopplade till libran utan även stå till svars för företagets agerande inom andra områden.

– Du är beredd att köra över vem som helst – dina konkurrenter, kvinnor, färgade, till och med vår demokrati, sade utskottets ordförande Maxine Walters i sitt öppningsanförande. (TT)