Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Ambulanspersonal i Karlshamns kommun ska ha blivit påhoppade av en man som ringt efter hjälp.
På olika håll i landet stoppas barn till arbetslösa från att gå i förskolan under coronapandemin.
Publicerad 24 mars 2020

Här saknas innehåll

Blekinge

Vid 22.30-tiden på måndagen ska ambulanspersonal som larmats ut till Svängsta blivit angripna av en man. Mannen misstänks för två fall av våld och hot mot tjänsteman.

Annons

Sverige

För att minska trycket på personalen har flera kommuner beslutat att stoppa barn till arbetslösa och föräldralediga från att gå i förskolan under coronaviruspandemin. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Åtgärderna är enligt Skolverket inte förenliga med skollagen. Men de är nödvändiga, säger Per Svensson (S), kommunstyrelsens ordförande i en av de aktuella kommunerna, Falkenberg.

– Vi har så stor personalfrånvaro att vi var tvingade att prioritera och då har vi de här barnen som ändå har föräldrar som är hemma. De har ju inte ett omsorgsbehov, säger han till Ekot.

Utöver Falkenberg har även bland annat Boden, Ånge och Luleå infört förbud för arbetslösa och föräldrar som är hemma med syskon att lämna barn i förskolor, och alltså gått ett steg längre än de många kommuner som bara vädjat att dessa barn ska hållas hemma. (TT)

En större polisinsats inleddes på måndagskvällen efter en misstänkt skottlossning i Bromsten i nordvästra Stockholm. Under tidig natt greps en person för händelsen.

– Vi har en person gripen i nuläget i samband med det här, säger Fredrik Nyhlén, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen vid 01.20.

Den skadade personen är förd till sjukhus, tillståndet för denne är oklart. Händelsen utreds som försök till mord. (TT)

Världen

Frankrike skärper förhållningsreglerna som satts in för att bekämpa coronavirusets framfart. Det innebär att fransmännen endast tillåts motionera en och en – eller tillsammans med sina barn – högst en timme om dagen. Dessutom får de inte ta sig längre än en kilometer från sin bostad.

Annons

Utomhusmarknader förbjuds också.

Frankrike rapporterade ytterligare 186 döda till följd av coronaviruset på måndagen vilket gör att den totala siffran över avlidna är 860. Sammanlagt 19 856 fall av smittade har registrerats, men den verkliga siffran bedöms vara betydligt högre. (TT)

USA tar bort en miljard dollar i bistånd till Afghanistan i år, och säger att man drar tillbaka ytterligare en miljard nästa år.

Orsaken är att två rivaliserande ledare – Ashraf Ghani och Abdullah Abdulla – som båda svurit presidenteden, inte lyckas komma överens.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo var nyss i Kabul för att pressa ledarna, utan resultat. I ett uttalande säger Pompeo att relationen mellan länderna är skadad. (TT)

Cecilia KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons