1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Höjda priser ökar Södras omsättning

Södra fortsatte att öka omsättningen under årets tredje kvartal. Höjda priser och stabil efterfrågan gav ett rörelseresultat på 421 miljoner kronor.
”Höjda priser för både marknadsmassa och sågade trävaror har bidragit till ett starkt resultat, säger koncernchef Lars Idermark.
Foto: Noella Johansson/TT

Marknadsläget för skogsindustriella produkter var fortsatt gott, och höjda priser för både marknadsmassa och sågade trävaror har bidragit till ett starkt resultat. Produktionen vid alla Södras anläggningar var stabil under kvartalet, samtidigt som Södra är inne i en investeringsfas som är mer omfattande än på många decennier, säger Lars Idermark, vd och koncernchef, i ett pressmeddelande.

Södra omsatte knappt 4,8 miljarder under perioden juli till september. För årets nio första månader handlar det om 15,1 miljarder. Rörelsemarginalen ligger på 9 procent, vilket ger 1,3 miljarder till och med september.

Affärsområdet Södra Cell rörelseresultat förbättrades med närmare 12 procent jämfört med tredje kvartalet i fjol till 421 miljoner kronor. Det nya massabruket i Värö har ökat kapaciteten och efterfrågan har varit stark.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Även Södra Wood har ett starkare rörelseresultat, 8 miljoner jämfört med 0 samma period i fjol. Enligt Södra beror det i huvudsak på en positiv efterfrågan och god prisutveckling på sågade trävaror.

Vi har också fattat beslut om viktiga framtidssatsningar under perioden. Det handlar dels om ökad trävaruförädling inom korslimmat trä, dels om produktion av biobränsle baserat på biprodukten metanol från massaindustrin, säger Lars Idermark, vd och koncernchef.