Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Japan förbereder nytt stödpaket

Japan överväger ett nytt gigantiskt stimulanspaket för att få den inhemska ekonomin på rätt köl efter coronapandemin.
Samtidigt kommer uppgifter om att landet under måndagen väntas häva det nödläge som fortsatt gäller i ett antal prefekturer, bland annat Tokyo.
Ekonomi • Publicerad 25 maj 2020
Japans premiärminister Shinzo Abe. Arkivbild.
Japans premiärminister Shinzo Abe. Arkivbild.Foto: Sadayuki Goto/AP/TT

Det nya stödpaket som den japanska regeringen enligt tidningen Nikkei filar på är värt 9 000 miljarder kronor, och ska finansieras via en extra budget, som gäller för räkenskapsåret som inleddes i april. Stödet uppges främst vara riktat mot de företag som drabbats hårdast under pandemin. Enligt tidningen kan regeringen klubba igenom ett beslut om paketet på onsdag.

Regeringen hoppas att stödpaketet ska stoppa den drastiska nedgången i den japanska ekonomin. Under årets andra kvartal väntas den gå ner med 22 procent, enligt analytiker.

Annons

Förra månaden lanserade regeringen ett stimulanspaket värt runt 10 000 miljarder kronor.

Regeringen väntas under måndagskvällen lokal tid lyfta det nödläge som fortfarande gäller i vissa delar av landet, bland annat Tokyo, ett besked som lyfte Tokyobörsen. Vid lunchtid hade Nikkei 225-index stigit med 1,5 procent.

Ekonomiminister Yasutoshi Nishimura säger att besluten om extra stödpaket och att lyfta karantänsreglerna hänger ihop.

– Medan nödläget tas bort och vi övergår i ett nytt sätt att leva är det viktigt att stegvis få nytt liv i den ekonomiska aktiviteten, sade han på en presskonferens i Tokyo.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons